BiH
0

SDPBiH osuđuje nespremnost vladajuće šestorke za istinske reformske procese

FENA
Socijaldemokratska partija BiH je zabrinuta nivoom indiferentnosti vladajuće šestorke spram suštinskih reformskih procesa koji bi trebali Bosni i Hercegovini osigurati status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

U saopćenju ove stranke se navodi da izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u procesu evropskih integracija za 2007. navodi da „Zakonodavni rad Parlamentarne skupštine BiH onemogućavaju nepomirljive i etnički orijentirane pozicije političkih lidera zemlje. Predstavnički dom i Dom naroda su se sastajali nedovoljno često, a parlamentarne aktivnosti su tekle sporo. Rad u komisijama je također bio pod utjecajem međuetničkih razlika. Komisija za evropske integracije ponovno je konstituirana nakon izbora 2006. godine. Unatoč povećanim resursima, ova komisija je ostala u velikoj mjeri neaktivna i ima minimalan utjecaj na parlament prilikom rješavanja pitanja vezanih za evropske integracije.“

SDPBiH se u potpunosti slaže s ocjenom Evropske komisije da „Sveukupno gledano, politički lideri Bosne i Hercegovine su se u ograničenoj mjeri posvetili potrebnim reformama, a nacionalistička retorika prevladava, te da BiH nije postigla napredak u stvaranju funkcionalnijih i ekonomski rentabilnijih, održivijih državnih struktura koje podržavaju proces evropskih integracija, npr. putem ustavne reforme.“

Stoga nas zabrinjavaju poruke i ocjene određenih međunarodnih zvaničnika kojima se stvara lažna slika o napretku reformskih procesa, naočigled najteže političke i ekonomske situacije u kojoj se BiH našla u posljednjih deset godina.

Ovakvo zabijanje glave u pijesak očigledno može imati za svrhu samo bježanje od odgovornosti za katastrofalno stanje u zemlji, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.