Vrijeđanje žrtava s Tuzlanske kapije
19

SDPBiH osuđuje huškačku propagandu RTRS

FENA
Socijaldemokratska partija BiH osuđuje huškačku propagandu koja se posljednjih dana plasira putem javnog servisa Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), zbog čega poziva sve nadležne institucije da reaguju i kazne vrijeđanje 71 nevine žrtve sa Tuzlanske kapije od 25. maja 1995. godine.

Masakr na Tuzlanskoj Kapiji je jedan od najstrašnijih ratnih zločina počinjenih tokom agresije na BiH, a zbog kojeg je na Sudu BiH na 25 godina zatvora pravomoćno osuđen general vojske Republike Srpske Novak Đukić.

Iskrivljavanje nepobitnih i sudski dokazanih činjenica o tom strašnom zločinu, smatra SDPBiH, predstavlja najprizemniju uvredu za sve građane u BiH, a porodicama nevinih žrtava otvara nove bolne rane.

"Huškačko novinarstvo RTRS-a i takozvanog novinara Siniše Mihailovića u ovom slučaju, kao i izjave pravobranioca Republike Srpske, advokata Duška Tomića, te tzv. 'krunskog svjedoka' Jugoslava Petrušića, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice Pauk, kojoj je u brojnim sudskim procesima dokazano zločinačko učešće u srebreničkom genocidu, predstavljaju samo moralno dno", saopćeno je iz Centra za infomisanje SDP-a BiH.

Socijaldemokratska partija BiH poziva Regulatornu agenciju za komunikacije te sve institucije zadužene za zaštitu istine i elementarnih ljudskih prava u BiH da poduzmu sve kako bi sankcionirali zločinačku propagandu protiv istine o počinjenim ratnim zločinima.

Žrtve sa Tuzlanske Kapije i nakon 18 godina, ističe SDPBiH, ponovo ubijaju isti oni koji su tog 25. maja ispalili granatu na tuzlansku mladost, na dan koji se u bivšoj državi obilježavao kao Dan mladosti.