BiH
0

SDPBiH: Ministar Hećo skreće pažnju s vlastite odgovornosti

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine pozvala je danas Federalnu vladu i Parlament da umjesto deklarativnog zalaganja za rudare, bude učinjen konkretan korak i odmah bude donesen akcioni plan restruktuiranja rudnika.

"SDP-e će uvijek biti brana bilo kom ministru i vladi za sve nezakonite radnje.

Pozivamo vladajuće stranke i Vladu Federacije BiH da zaustave ponašanje koje vodi rasprodaji energetskih potencijala i telekoma te da postupak odlučivanja i ozbiljna rasprava bude vraćena u institucije sistema i Parlament FBiH", stoji u današnjem saopćenju za javnost SDP-a BiH.

Povod za to saopćenje je što federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, kako je iz SDP-a saopćeno, bježeći od svoje neupitne odgovornosti, u dramatičnom tonu nastavlja obmanjivati rudare i javnost u Federaciji Bosne i Hercegovine, pa u svom otvorenom pismu direktno optužuje predstavnike SDP-a BiH da su se „upregli u rušilački projekat“ te postavlja pitanje šta su istaknuti članovi SDP-a uradili i „koliko su stranih investicija u energetski sektor i rudnike osigurali“.

"Ministar svjesno obmanjuje javnost, nastojeći svoje i interese nekoliko svojih stranačkih kolega proglasiti interesima svih građana Federacije.

Uspaničen zbog činjenice da se zapleo u nezakonite i prljave radnje, pokušava nezadovoljstvo javnosti kanalisati prema SDP-u, svjesno prešućujući činjenicu da se upravo SDP-e kontinuirano i potpuno principijelno zalaže za zakonito i transparentno rješavanje svih infrastrukturnih kapaciteta, uključujući elektroenergetski sektor i telekomunikacije.

Klub zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je još prošle godine inicirao vanrednu sjednicu Parlamenta o stanju i perspektivama razvoja energetskog sektora u FBiH'.

SDPBiH organizirao je okrugle stolove u Tuzli i Sarajevu o istoj temi na kojima su učestvovali eminentni stručnjaci iz šire naučne, stručne i akademske zajednice, vladinih i nevladinih organizacije.

Boreći se za zakonitost, SDP-e je protiv ministra podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitog postupka dodjele koncesije za izgradnju HC na gornjem toku rijeke Neretve.

Prethodnik današnjeg ministra nije bio iz SDP-a, već upravo iz njegove stranke, tako da već šest dugih godina ovaj sektor vode ministri SBiH", navodi u saopćenju SDPBiH.

Stranka dalje napominje da je sadašnju Hećinu funkciju obavljao ministar iz SDP-a u periodu 2001.- 2002. godina i da je tada Eelektroprivreda HZHB vraćena iz vlasništva općina Herceg-Bosne u vlasništvo Federacije, da je donesen Zakon o električnoj energiji na nivou BiH i FBiH, usvojen jedinstven program elektroenergetskog sektora i sektora rudarstva, urađene osnove za izradu strategije razvoja energetike u FBiH, dovršeni investicioni programi „Struja 1.,2. i 3.“ u vrijednosti od 230 miliona dolara, izvršena rekonstrukcija TE Tuzla u vrijednosti 100 miliona KM, plaćen dug za staž rudarima koji su napravile prethodne vlade, dati neposredni poticaji u iznosu od 20 miliona prije svega za unapređenje zaštite na radu, smanjeni gubici u rudarstvu za dvije trećine, urađena studija o restrukturiranju rudnika u FBiH, prijedlog zakona o rudarstvu itd.

"Zašto su ministar i njegov prethodnik iz SBiH zaustavili započeti proces restrukturiranja prema kojem je bilo predviđeno pripajanja rudnika elektroprivredi?

Zašto im smeta stav SDP-a kao opozicione stranke u situaciji kad vladajuća koalicija ima dvotrećinsku većinu i u svakom trenutku može donijeti bilo koju odluku?

Da li je napad na SDP-e skretanje pažnje sa činjenice da su vrhovi koalicionih partnera SDA i SBiH dogovorili podjelu na interesne sfere, jednima da rasprodaju energetski sektor a drugima telekomunikacije?

Koliku akontaciju su dobili mešetari da bi bez odobrenja Parlamenta bili potpisani protokoli o saradnji s dva ''strateška partnera'' iz Austrije i Kazahstana, a nije potpisan protokol s predstavnicima Njemačke kompanije?

Otkud moralno pravo ministru da bilo koga poziva na odgovornost, kad je u 'Komisiju za izbor strateških partnera' imenovao osobu koja je pravosnažnom sudskom presudom osuđena na godinu dana zatvora za kazneno djelo zloupotrebe položaja i korupciju", pitanja su koja u današnjme saopćenju za javnost postavlja SDPBiH.

Ova stranka je pozvala Vladu da bez obzira na ishod u Parlamentu, kompletnu dokumentaciju projekta zajedno s dokazima učini dostupnom javnosti i dostavi pravosudnim organima i napomenula da će neki članovi Vlade morati odgovarati pred nezavisnim sudskim organima BiH.

SDPBiH će nastaviti da se principijelno zalaže za potpuno transparentan i zakonit postupak koji podrazumijeva prije svega donošenje strateškog plana i definiranje srednjoročne politike, zatim iskazivanje interesa elektroprivreda te onda objavljivanje tendera.

Ovakav postupak nije i ne može biti smetnja da se uporedo vodi postupak za saniranje stanja u rudnicima na osnovu zaključaka Parlamenta iz jula mjeseca, saopćio je SDPBiH.