BiH
0

SDPBiH: Donijeti planski dokument o energetskom sektoru

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) pozvala je Vladu FBiH da povodom najave odgađanja odluke u Parlamentu FBiH o sudbini elektroenergetskog sektora i priznanja direktora Elektroprivrede BiH da će uskoro imati viškova struje za izvoz od 400 miliona maraka godišnje, hitno uvaži zahtjeve na kojima ova stranka godinama insistira.

-Samo mali dio sredstava od izvoza struje je dovoljan da se hitno interveniše na smanjenju cijena struje za domaćinstva koja štede struju i da se donese zakon o sanaciji rudnika, navodi SDP u saopćenju za javnost.

Za ove dvije aktivnosti, smatra ova stranka, nisu potrebni nikakvi strateški partneri, a naročito ne oni "izabrani od grupice pojedinaca i na nezakonit način". Za ovo je potrebna samo politička volja i dogovor vladajućih stranaka, dodaju u SDP-u.

Ova stranka traži da se hitno u Parlamentu donese planski dokument o energetskom sektoru, na osnovu kojeg će elektroprivrede izabrati šta same mogu graditi uime države, a potom izabrati potrebne strateške partnere na osnovu transparentnog i preciznog javnog tendera.

-SDP poziva čelnike vladajućih stranaka, Vlade i elektroprivreda da se javno obavežu da neće dozvoliti raznim bjelosvjetskim švercerima i mešetarima, kojekakvim Miškovićima, Lazarevićima i Hamovićima da uz pomoć domaćih korumpiranih siledžija prodaju viškove struje zbog ličnih interesa umjesto da to rade državne institucije za dobrobit svih građana, navodi SDP u saopćenju.