BiH
18

SDP želi reformisati općinske odbore u mjestima gdje je ostvaren lošiji izborni rezultat

Piše: M. Ć.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na posljednjoj sjednici Glavnog odbora SocijaldemokratskE partije (SDP) BiH donesena je odluka kojom se traži od svih općinskih odbora koji su na posljednjim lokalnim izborima ostvarili lošiji rezultat nego 2012. godine, da svoj mandat prepuste Glavnom odboru SDP-a, koji će nakon toga odlučiti o njihovoj sudbini, potvrdio je za Klix.ba Albin Muslić, potpredsjednik GO SDP-a BiH.

Nezadovoljni rezultatima lokalnih izbora u pojedinim općinskim organizacijama, u SDP BiH su odlučili preispitati rad lokalnih odbora stranke. Prema riječima Albina Muslića, potpredsjednika Glavnog odbora SDP BiH, mandati pojedinih općinskih odbora trebali bi biti stavljeni na raspolaganje Glavnom odboru stranke.

"Glavni odbor SDP-a je zatražio od svih gradskih i općinskih odbora koji nisu ostvarili izborni rezultat identičan onom u 2012. godini, odnosno ako imaju i jedan glas manje u odnosu na taj period, da svoje mandate stave na raspolaganje Glavnom odboru. Nije riječ o smjenama, dakle, govorimo o stavljanju na raspolaganje mandata, a onda će Glavni odbor, odnosno Predsjedništvo stranke, donijeti određene procjene i odluke", kazao je Muslić za naš portal.

Albin Muslić (Foto: Klix.ba)
Albin Muslić (Foto: Klix.ba)

No, pogledamo li, primjerice, samo općine na prostoru Unsko-sanskog kantona, uvidjet ćemo da je SDP baš u svakoj općini zabilježio slabiji rezultat nego na prošlim lokalnim izborima. Tako su u Velikoj Kladuši, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu i Ključu smanjili broj vijećničkih mandata, dok su u Cazinu, Bužimu i Bosanskom Petrovcu zadržali isti broj mandata, no sa znatno manjim brojem glasova.

Ili još preciznije, u Velikoj Kladuši od dva mandata na prošlim izborima, sada nemaju ni jedan. U Cazinu su ponovo osvojili dva mandata, ali sa oko 500 glasova manje. U Bihaću su imali 10 vijećnika, ove godine imaju 5. U Bosanskoj Krupi su spali sa 8 na 5. U Bužimu i Bosanskom Petrovcu su zadržali po jednog vijećnika, ali sa duplo manjim brojem glasova. U Sanskom Mostu su imali 7, sada 5, dok su u Ključu sa 9 vijećničkih mandata, spali na 7.

Da li će to značiti da će u svakoj općinskoj organizaciji u USK doći do potencijalnih smjena, Muslić nije mogao precizirati.

"Shodno izbornim rezultatima, a uz uvažavanje zaključka Glavnog odbora, ja očekujem da će Gradski odbor Bihaća i Općinski odbori gdje nije ostvaren rezultat kao na prošlim izborima, staviti mandate na raspolaganje i da će se postupiti sa skladu sa statutom SDP-a. Nakon toga, nadležna tijela stranke će donijeti svoj stav za svaku općinsku ili gradsku organizaciju u Unsko-sanskom kantonu", dodao je Muslić, koji je i potpredsjednik Kantonalnog odbora USK.

Za sada nije poznato kada bi GO SDP BiH trebao donijeti određene zaključke u vezi sa navedenim stvarima, s obzirom na to da nije poznat termin održavanja naredne sjednice Glavnog odbora stranke.