BiH
0

SDP želi praviti funkcionalnu BiH sa SAD-om i EU

Sarajevo-x.com
Danas su u prostorijama SDP BiH nastavljeni razgovori predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i zajedničke delegacije predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država predvođene predstavnikom SAD-a, Stuartom Jonesom, ambasadorom SAD-a, Charlesom Englishom, ambasadorom Švedske, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, Boom Williamom Hedbergomom i predstavnikom Evropske komisije u BiH Dimitrisom Kurkulasom.

Najviše vremena je posvećeno razgovoru o konkretnim ustavnim rješenjima i preduslovima za tranziciju OHR-a koja bi Bosni i Hercegovni omogućila da postane integrisana i funkcionalna država koja bi bez smetnji mogla funkcionisati i nakon formiranja novog ureda Specijalnog predstavnika EU (EUSR-a).

Lagumdžija je istakao da EU i NATO integracije zahtijevaju da BiH bude u stanju da preuzme i implementira sve obaveze koje proističu iz tih procesa i da suština razgovora otpočetih u Butmiru mora ići u tom pravcu ukoliko želimo uspjeh do kraja ove godine.

Učesnici su se složili da transfer nadležnosti i odgovornosti OHR-a na domaće institucije, uz ispunjenje poznatih uslova, mora biti i precizno definisano u paketu ustavnih rješenja da bi država mogla funkcionisati bez blokada, što je preduslov za potpuno preuzimanje odgovornosti od strane EUSR-a.

Predsjednik SDP-a je izrazio zadovoljstvo zajedničkim angažmanom EU i SAD-a u procesu euroatlantskih integracija BiH, kao i činjenicu da će prvi puta nakon Dejtona međunarodna zajednica ponuditi konkretan paket rješenja koja će omogućiti funkcionalnu BiH na dobrobit svih njenih građana i naroda.

Ipak, Lagumdžija je naglasio da za SDP BiH neće biti prihvatljiv bilo koji prijedlog koji bi bio ispod stavova koji su izneseni u obraćanjima Josepha Biden i Ollija Rehna u Parlamentu BiH.

Ovom prilikom dogovoren je niz radnih sastanaka u narednoj sedmici na ekspertskom i političkom nivou u kojima bi bili precizirani svi oni principi i ustavne reforme koje bi garantovale integrisanu i funkcionalnu državu, saopšteno je iz SDP-a.