BiH
6

SDP želi poništiti imenovanje Vlade BPK-a

FENA
Goražde
Goražde
Socijaldemokratska partija (SDP) Goražde pred Ustavnim sudom BiH pokrenut će proceduru poništenja odluke Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) o potvrđivanju kantonalne Vlade na 4. vanrednoj sjednici, a aktere nezakonitih radnji u procesu donošenja odluke, prijaviti tužilaštvu radi zloupotrebe ovlasti i kršenja Ustava i propisa, najavili su na današnjoj pres konferenciji predstavnici SDP BPK-a.

U ovoj partiji naglasili su kako poštuju volju poslanika novostvorene skupštinske većine za formiranje nove Vlade, ali da je u cijeloj proceduri oko izbora Vlade BPK-a, grubo prekršen Ustav i Poslovnik o radu Skupštine.

Suština demokratije je poštovanje Ustava i propisa, a njena najvažnije odlika je poštovanje propisanih procedura, ističu u SDP-u.

Novinarima je pojašnjeno da je članovima 193. do 195. Poslovnika o radu Skupštine, jasno propisana procedura izbora premijera Vlade i Kantona i precizno su određeni minimalni rokovi koji moraju biti ispoštovani.

Od trenutka imenovanja mandatara do održavanja Skupštine mora proteći minimalno 17 dana, a predsjedavajući Skupštine BPK-a i novoformirana većina su ovaj period uspjeli da svedu na svega nekoliko sati što je neviđeno ruganje usvojenim propisima i izrugivanje javnosti i građana za koje se navodno zalažu.

  • To su razlozi što na ovakav način izabranu Vladu smatramo nelegalnom i sve eventualne odluke te Vlade smatramo nelegalnim i nezakonitim, istaknuto je danas na pres konferenciji SDP-a Goražde.