BiH
0

SDP: Zbog nekontroliranih poskupljenja, nužne hitne mjere Vlade Federacije

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDP) smatra kako je u BiH došlo do nekontroliranog poskupljena osnovnih životnih namirnica, te traži hitne mjere od entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH na spriječavanju ovakvog rasta cijena.

Poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Selim Bešlagić ocijenio je danas na pres-konferenciji ove stranke u Sarajevu da će, ukoliko ne bude odgovarajućih mjera, doći do daljnjeg rasta cijena.

On je ocijenio neodgovornim što Vlada FBiH još nije reagirala na ovakvu situaciju, a nekorektnim odluku Vlade Srbije da dodijeli RS državne rezerve žita.

"Znači li to da će ljudi iz FBiH odlaziti u RS da kupuje, pošto tamo neće doći do promjene cijena", pita Bešlagić.

On je mišljenja kako Federalna vlada mora hitno zaštiti i stimulirati poljoprivredne proizvođače, a jedna od mjera bi bila i uspostava fonda solidarnosti za pomoć poljoprivredi.

U SDP-u također ocjenjuju da su požari i suše koje su zadesili BiH pokazali pravu neuređenost države, te nužnost uspostave ministarstva poljoprivrede i šumarstva na nivou države.

Ova će stranka iz tog razloga nastaviti insisitirati na uspostavi ovog ministarstva, a zbog nekontroliranog poskupljenja će ponovno u državnom parlamentu tražiti ukidanje 17 posto PDV-a na osnovne životne namirnice.