BiH
3

SDP: Zakonom o prijevremenom povoljnijem penzioniranju osigurana fiskalna stabilnost

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, zastupljeni u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, istaknuli su na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu značaj prošlosedmičnog donošenja Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, čime je omogućen četvrti nastavak stand-by aranžmana koji Bosna i Hercegovina ima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Jasenko Selimović, šef poslaničkog kluba SDP-a u Predstavničkom domu, ističe da je ovaj izuzetno bitni zakon prvi od svih koji su izglasani u Federaciji BiH i bez podrške Stranke demokratske akcije te Hrvatske demokratske zajednice.

Za Zakon su glasali članovi SDP-a, Saveza za bolju budućnost BiH, Hrvatske stranke prava, Demokratske narodne zajednice i Narodne stranke "Radom za boljitak", kao i nezavisna poslanica Spomenka Mićić, podsjetio je Selimović na pres-konferenciji.

"Ova grupa se izdigla iznad ličnih i stranačkih interesa te omogućila Bosni i Hercegovini nastavak aranžmana s MMF-om, čime je spriječen kolaps federalnog budžeta i vanbudžetskih fondova, spašena finansijska i fiskalna stabilnost FBiH i Bosne i Hercegovine, spriječen loš kreditni rejting zemlje", riječi su su šefa SDP-ovog poslaničkog kluba.

"Ovaj stand-by aranžman nije volja SDP-a već posljedica zaduženja prethodne vlade iz 2009. godine. Mi smo sad morali očuvati fiskalnu stabilnost", rekao je također.

Ministar u Federalnoj vladi za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez, također kadar SDP-a koji se obratio na pres-konferenciji, zahvalio je, kao i Selimović, onima što su podržali Zakon i njegovu hitnu parlamentarnu proceduru te naglasio da će jedinstveni federalni akt o prijevremenom povoljnijem penzioniranju, nazvan skraćeno Zakon PPP, ispraviti nepravdu prema boračkim kategorijama koje dosad, u šarolikost propisa, nisu uživale pravo ove vrste a zaslužile su ga u ratnim rovovima.

Helez je u tom kontekstu na prvom mjestu spomenuo kategoriju 'obični' demobilizirani borci, rekavši da će više od 70.000 njih postepeno, sukcesivno 'proći' kroz ovaj zakon tako što će korisnici, po navršenju određenih godina života, 'odlaziti' iz ovog zakona stjecanjem uvjeta za redovnu penziju a 'pristizati' novi, po stjecanju određenih uvjeta.

Kategorija ratnih vojnih invalida sa 60 do 100 posto invalidnosti, zadobivene ranjavanjem u branilačkim redovima, nije uvjetovana ničim, podsjetio je ministar, dok su dobitnici najviših ratnih priznanja nagrađeni dodatnim koeficijenom (plus jedan) za obračun penzija.

Nisu oštećeni ni generali jer 1.650 KM, koliko će iznositi najviše predviđene penzije, nije mali iznos, rekao je također Helez.

Podsjetio je da će najniže penzije, predviđene ovim zakonom, iznositi 310 KM i da ne mogu biti ispod tog nivoa.

Primjena Zakona počet će odmah po objavi za kategoriju koja je također zbrinuta njime, vojnike otpuštene iz službe u Oružanim snagama BiH, rekao je ministar, a za ostale korisnike od 1. januara 2014. godine.

Kao jednu od značajki je naveo da Zakon neće ugroziti stabilnost PIO fonda i zaključio da je riječ o Zakonu donesenom u pokušaju uspostavljanja pravde za boračku populaciju.

Oni koji su mu uskratili podršku u Parlamentu ranije su bili vinovnici nerealnih propisa za borce, donošenih pred izbore, naveli su kadrovi SDP-a među kojima se novinarima također obratio Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta.