"Država mora imati odgovornost"
0

SDP: VSTV pismom demonstrirao otuđenost od institucija BiH

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da pismo, koje je u petak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH uputilo evropskom komesaru za proširenje Štefanu Füleu, a ne zakonodavnim tijelima vlasti Bosne i Hercegovine, najbolje oslikava otuđenost te institucije i odsustvo demokratske prakse.

"Otvoreno postavljamo pitanje šta je sporno u tome što najviši zakonodavni organ - Parlament BiH u utvrđenim ustavnim procedurama želi da promijeni rješenja koja su loša i koja su se pokazala vrlo neefikasnim i neučinkovitim.

Nažalost, kad je u pitanju obračun s organiziranim kriminalom i korupcijom, reforma pravosuđa nije dala očekivane rezultate. Najbolja ilustracija tome je da je samo Finansijska policija Federacije BiH u proteklih 14 godina podnijela 581 krivičnu prijavu protiv 1.579 osoba s osnovanom sumnjom da je pronevjereno više od tri milijarde KM, a da je samo 40 predmeta uzeto u razmatranje od kojih niti jedan nije dobio sudski epilog", navodi SDP BiH u subotu u saopćenju.

Što se tiče SDP-a, uloga VSTV-a se i dalje treba i mora zadržati i ono treba biti nezavisni regulator koji će podijeliti nadležnost, ali i odgovornost sa najvišim zakonodavnim tijelima vlasti u BiH odnosno parlamentima.

"Država treba i mora da ima odgovornost za stanje kriminaliteta u zemlji. Uostalom u većini evropskih zemalja je identičan slučaj i to je zapravo evropska praksa, a ne ovo što danas imamo u BiH", ističe SDP BiH.