BiH
0

SDP: Vladajuća koalicija poziva se na zakon samo kad joj to odgovara

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH oglasila se saopćenjem za javnost u kojem navodi "da se vladajuća koalicija poziva na zakon samo kad joj to odgovara i kad pokušava upakovati tzv. 'više interese' za koje se navodno zalažu kroz zakonsku formu".

"Posljednji takav primjer odnosi se na imenovanje Vijeća ministara koje već mjesecima radi u tzv. "tehničkom" mandatu, tj. kao Vlada u ostavci", navode iz Centra za informiranje SDPBiH.

SDPBiH u saopćenju podsjeća da je Zakonom o Vijeću ministara propisano da potvrda imenovanja zamjenika predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara mora biti završena u roku od trideset pet dana od dana kad predsjedavajući Vijeća ministara preuzme dužnost.

"Kako je Nikola Špirić kao novi - stari predsjedavajući potvrđen 28.12. 2007. godine očito je da je ovaj zakonski rok istekao, a nema ni naznake kad će biti sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine na kojoj bi koalicija SNSD, SBiH, SDA, HDZ, HDZ 1990 i PDP mogla potvrditi imenovanje Vijeća ministara", navode iz SDPBiH.

SDPBiH poziva Predsjedništvo BiH da imenuje drugog predsjedavajućeg Vijeća ministara pošto je očito da Nikola Špirić nije izvršio zakonom propisanu obavezu.

"Na taj način bi Predsjedništvo BiH kao institucija pokazalo da više neće tolerisati kršenje zakona Bosne i Hercegovine, te dati primjer kako bi se prema svojoj državi i njenim pravnom poretku trebalo da odnose sve njene institucije", navodi se.