BiH
0

SDP: Vjeronauka u obdaništima apsolutno neprihvatljiva

FENA
Ne ulazeći u moralne, psihološke i pedagoške aspekte mogućeg uvođenja vjerske poduke u ustanove predškolskog odgoja, Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo to pitanje smatra prvenstveno političkim činom sa dalekosežnim posljedicama po budućnost i progresivan razvoj vrijednosti bh. društva.

U saopćenju za javnost Kantonalni odbor SDP-a navodi više razloga zbog kojih neće i ne može podržati "ovu besramnu inicijativu" Islamske zajednice.

Ističe se kako je zastrašujući pokušaj da se kroz sistem javnog odgoja i obrazovanja, finansiran iz sredstava svih građana te ličnim sredstvima pojedinaca, do te mjere indoktriniraju i odgajaju u međusobnoj podvojenosti najmlađe generacije Sarajlija te da se u najranijoj dobi uče o postojanju "drugog i drugačijeg".

Pohađanjem vjeronauke tim bi se generacijama usađivali različiti svjetonazori, čime bi stasali u društvo potpuno odijeljenih skupina, nesposobno da, još više nego sadašnje generacije, nađe zajednički imenitelj i gradi stabilnu i jedinstvenu zajednicu.

KO SDP-a ocjenjuje nedopustivim da se diktat jedne vjerske zajednice, u ovom slučaju islamske, pokušava provući kroz legalne institucije vlasti i pod plaštom demokratskih principa, iako je tajno anketiranje i vrbovanje dijela populacije već obavljeno.

Navodi se također kako je žalosno da niko nije izašao u javnost sa projektom primjerene edukacije najmlađih o bogatstvu u raznolikosti ovog svijeta i vrijednosti čovjeka, da niko nije ponudio plan novih parkova i igrališta, već se naprotiv i postojeća devastiraju.

"Umjesto toga, našim se najmanjim i najmilijim, tačnije jednom dijelu njih, nudi kruta dogma i zatvaranje u krug jednoumlja", naglašava se u saopćenju.

U SDP-u smatraju ciničnim, ali potpuno dosljedno maniru vladajuće oligarhije, istupanje nadležnog kantonalnog ministra i direktorice JU "Djeca Sarajeva" koji do sada nisu ništa znali o inicijativi, a sada kada je posao skoro gotov, promoviraju najširi demokratski dijalog i dosljedno poštivanje "volje građana".

"Tako će, nemoralnim i perfidnim postupcima, kojima je aktuelna vlast vrlo vješta, jedno jutro u sarajevska obdaništa ušetati imami, isto tako kao što je iz njih izašao Djed Mraz, a da niko nije ništa znao ni zvanično naredio", upozoravaju u ovoj stranci.

Također se upozorava kako se u pojedinim obdaništima, kroz naizgled bezazlene dječije igre, već prakticira odvajanje muške i ženske djece.

SDP-e smatra da je, ovaj put vlast kao produžena ruka istinskog centra moći, oličenog u Islamskoj zajednici, zaigrala vrlo opasnu igru koja može biti početak radikalne islamizacije.

Time se na kocku stavlja opstojnost naših vjekovnih i temeljnih vrijednosti a, u suštini, i budućnost svih nas.

SDP-e je mišljenja da u ovom slučaju ne može odlučiti volja proste većine ili "slobodnog" opredjeljivanja, sve dok postoji protivljenje bar i jednog dijela populacije, a ono se već svakodnevno iskazuje kroz različite medije, zaključuje se u saopćenju.