BiH
5

SDP: Vijećnik SBiH u Općini Centar glasao za odsutnog kolegu

FENA
Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo predsjednik Kluba vijećnika Stranke za BiH Suvad Kerla prekršio je vijećnički Poslovnik i Krivični zakon FBiH u dijelu koji se odnosi na nesavjestan rad u službi, jer je glasao za sebe i za svog odsutnog kolegu, tvrde u Općinskom odboru Socijaldemokratske partije BiH Centar.

"Koristeći elektronski sistem glasanja, zloupotrebljavajući položaj, glasajući za odsutnog kolegu iz Stranke za BIH narušio je Poslovnik, osnovne demokratske principe da samo prisutni glasaju i počinio takav prekršaj o kojemu treba izvijestiti nadležne institucije", rečeno je u saopćenju.

Istaknuto je i da ovo nije prvi put da vijećnici Stranke za BiH, iako ih je samo dva, nošeni idejom da su prevaga nepostojećih parlamentarnih većina, činili veoma intrigantne aktivnosti koje su u suprotnosti s Poslovnikom i važećim propisima.

"Ovo je samo jedan od primjera koji se odnosi na kontinuirano kršenje važećih općinskih i drugih propisa općinskih vijećnika, kao što je bio slučaj nezakonitih dodjela najviših općinskih priznanja", naglašavaju u SDP-u.

Najavljeno je i da će zbog toga Klub vijećnika SDPBiH Centar pokrenuti kod Općinskog vijeća odgovarajuću proceduru za utvrđivanje odgovornosti, a kod nadležnih institucija tražit će zaštitu zakonitosti rada radi postojanja elemenata krivičnog djela.