BiH
0

SDP Tuzla osuđuje "licemjerno i sramotno" ponašanje poslanika SNSD-a

FENA
Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla osuđuje licemjerno i sramotno ponašanje poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji na jučerašnjoj sjednici nisu podržali inicijativu Kluba poslanika SDPBiH i njenog predlagača Denisa Bećirovića za donošenje zakona o zabrani svih neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih znakova, uključujući i zabranu ustaških i četničkih organizacija, kao i onih koje se naslanjaju na tradiciju Handžar-divizije.

"Poslanici SNSD-a pod uticajem svog autokratskg vođe Milorada Dodika, sljedbenika optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića, i osuđenog zločinca Draže Mihailovića su svojim diskusijama i odlukama pogazili sve vrijednosti antifašizma, čiju godišnjicu 9. maj obilježavamo za nekoliko dana", ističe se u saopćenju KO SDP Tuzla.

Dodaje se da su ovim glasanjem Milorad Dodik i poslanici SNSD-a, koji nisu prihvatili da se zabrani neofašizam u BiH, izdali antifašiste u BiH, ne samo antifašiste Bošnjake, Hrvate i ostale već i antifašiste srpskog naroda. Ističe se da se ovim Milorad Dodik stavio na stranu četničkog pokreta i zadao težak udarac antifašističkoj ideji i tradiciji.

"Skinuli su maske i pokazali čiji su advokati i zaštinici. Pokazali su ko ruši BiH i ko podržava rušitelje zajedničkog života u Bosni i Hercegovini. Za svoj uzor su izabrali fašističku ideologiju, nisu stali na stranu na desetine hiljada građana BiH i podrške četrdeset sedam nevladinih organizacija, koji su svojim potpisima dali punu podršku za donošenje zakona, kojim bi se jasno odredio antifašistički put i budućnost BiH", navodi se u saopćenju.

Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla, i pored neusvajanja inicijative za donošenje navedenog zakona, poručuje da neće odustati od dalje aktivnosti i na istrajavanju na usvajanju ovog zakona koji će građanima BiH osigurati i garantovati bolju i sigurniju budućnost, njima njihovoj djeci i unucima.

Oni pozivaju građane i nevladine organizacije, da svim legalnim političkim sredstvima nastave "borbu" za usvajanje zakona o zabrani svih neofašističkih organizacija i upotrebi njihovih znakova, uključujući i zabranu ustaških i četničkih organizacija, kao i onih koje se naslanjaju na tradiciju Handžar-divizije, navodi se u saopćenju.