Sulejman Tihić
0

"SDP treba predložiti mandatara"

SRNA
Sulejman Tihić (Foto: Fotoservis)
Sulejman Tihić (Foto: Fotoservis)
Predsjednik Stranke demokratske akcije /SDA/ Sulejman Tihić izjavio je da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH treba da pripadne nekome iz Socijaldemokratske partije /SDP/ BiH, jer je, kako kaže, ta stranka osvojila najviše glasova na proteklim opštim izborima.

On je napomenuo da bi SDP BiH kada je riječ o toj poziciji, ipak, trebalo da vodi računa i o etničkom elementu.

Demantujući informacije da su već dogovorene neke koalicije u kojima nema Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Tihić je rekao da pravi pregovori o formiranju vlasti tek predstoje i da još ništa nije dogovoreno sve dok ne čuje stavove lidera ove dvije stranke Milorada Dodika i Dragana Čovića, sa kojima će se sastati naredne sedmice.

Istakavši da će se, ukoliko oni ostanu pri stavovima kakve je mogao čuti posljednjih dana, morati praviti "neke druge kombinacije", Tihić je ocijenio da bi najbolje bilo da vlast naprave "pobjednici", ali da je pitanje hoće li to biti moguće.

''Kada čujem stavove nekih političkih lidera čini mi se da neće biti moguće formirati tu koaliciju velikih stranaka, nego da će biti neka druga kombinacija, ali sada ne bih prejudicirao. Pretpostavljam da su sve ove izjave koje čujemo startne pozicije od kojih svako mora odustati", rekao je Tihić.

On je naglasio da ne bi bilo dobro praviti koalicije ako u njima nema SNSD-a, koji će, kako je naveo, držati vlast u Republici Srpskoj /RS/.

''Možda je to lakše napraviti bez HDZ-a BiH, ali trebamo učiniti sve da i HDZ BiH i HDZ 1990 budu dio parlamentarne većine jer će to biti bolje za državu i za funkcioniranje vlasti'', dodao je Tihić. 
On smatra da nije realan zahtjev SNSD-a da u budućem sazivu Vijeća ministara BiH na čelu Ministarstva inostranih poslova bude Srbin. ''Dodik je kontradiktoran. Traži da se poštuje princip smjenjivosti i etničke zastupljenosti, a sada bi tražio da ministar inostranih poslova bude iz reda srpskog naroda. Njegovo je pravo tražiti, ali vidjećemo kako ćemo to izdogovarati'', rekao je Tihić za mostartski "Dnevni list".

Predsjednik SDA je rekao da će u pregovorima svojim budućim koalicionim partnerima izložiti platformu koja će definisati rješavanje svih bitnih pitanja, navodeći kao primjer prijedlog da osnova za razgovore o ustavu bude "aprilski paket".