Predstavnički dom FBiH
2

SDP traži ostavke ministara iz SDA u Vladi FBiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nacrt zakona o zaštiti jemaca u Federaciji Bosne i Hercegovine te odluka o raspisivanju konkursa za imenovanje tri člana Upravnog odbora Radio-televizije FBiH, pitanja su koja će među brojnim drugim tačkama dnevnog reda razmotrati Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj vanrednoj sjednici koja je u toku u Sarajevu.

Razmotrit će između ostalog i prijedlog odluke za izdvajanje po 100.000 KM iz budžetskih rezervi reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci i Košarkaškom savezu.

Konačni dnevni red ove sjednice utvrđen je nakon dvoiposatne rasprave.

Za razliku od navedenih i drugih dogovorenih tačaka, odbačen je prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) da poslanici razmotre mnoštvo novih zakona, utvrđenih u Federalnoj vladi.

Među njima su zakoni ili izmjene legislative o krivičnom postupku, o sudovima, o zaštiti od nasilja u porodici, zatim o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima, kao i zakoni o stočarstvu i električnoj energiji.

SDA se pozivala na hitnost i značaj tih akata te prigovarala novoj parlamentarnoj većini da joj je suštinski razlog za sazivanje ove vanredne sjednice zapravo tačka o imenovanju članova Upravnog odbora RTV-a FBiH, a ne drugi najavljeni akti, među kojima su i odluke o prihvatanju zaduženja po sporazumima s inostranim partnerima vezanim za projekte navodnjavanja ili izgradnju saobraćajnica.

SDA inače smatra da je predložena odluka o imenovanju članova Upravnog odbora nezakonita i da je treba razmatrati kad bude usklađena s legislativom o RTV-u, kako je uime poslaničkog kluba te stranke izjavio Ismet Osmanović.

Prigovorio je da su akti koje je tražila SDA, iako ih je utvrdila legalna i aktuelna vlada, ostali po strani.

Jasenko Selimović, uime poslaničkog kluba SDP-a je izjavio da podržava Vladu FBiH, ali i da u njoj sjede ministri iz Stranke demokratske akcije, koji nemaju više podršku u Parlamentu.

Oni bi trebalo da podnesu ostavke, kazao je Selimović.