BiH
2

SDP traži istragu povodom FUP-ovog praćenja i prisluškivanja

FENA
Povodom intervjua načelnika Obavještajnog sektora službe krimpolicije Federalne uprave policije (FUP) Zorana Čegara, u kojem je iznio podatak da je ta institucija u proteklom periodu nezakonito pratila i prisluškivala veliki broj građana, SDPBiH je zatražio da nadležne institucije BiH provedu istragu i o njenim rezultatima obavijeste javnost.

Iz SDP-a ističu da će posredstvom svojih zastupnika zahtijevati od Parlamenta Federacije BiH da bude formirana komisija za ispitivanje činjenica o nelegalnom prisluškivanju, u kojim su korištene institutucije države, a radi progona političkih neistomišljenika i montiranja afera.

Smatraju da ovakva praksa zloupotrebe institucija sistema, za koju tvrde da je dokazana i ranije, mora biti zaustavljena, a da oni koji ih zloupotrebljavaju za svoja nedjela konačno moraju odgovarati.

Poručuju i da će se kadrovi SDP-a na svim nivoima vlasti još odlučnije obračunavati s organiziranim kriminalom i korupcijom i svim onim što sprječava Bosnu i Hercegovinu da ide naprijed.

"Pod hitno se mora stati ukraj svim zloupotrebama pravosudnih i drugih institucija, kojima je jedini cilj amnestiranje ljudi koji su doveli zemlju u ovakvo stanje, a u isto vrijeme zadržavanje imovine stečene kriminalom", saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.

SDP