"Ostaju dvije izborne jedinice"
19

SDP: Tihić je kreator laži o trećem entitetu

Klix.ba
"Vjerujte meni,a ne svojim očima. Tako se ponaša lider SDA Sulejman Tihić, koji besramnim obmanama i izmišljotinama vrijeđa inteligenciju građana BiH za koje se tobože bori", navodi se u saopćenju SDP-a.

"Narod jako dobro zna da bi Tihić i njegovi satrapi zarad očuvanja fotelja i kontrole nad novcem građana ove zemlje bili spremni zaustaviti svaki napredak i iskorak njenih građana. Jasno je kao dan, što je BiH bliže EU to su on i saučesnici mu bliži zasluženoj kazni i odgovornosti. Jačanje BiH, koje osigurava put ka Briselu, znači kraj minderskom upravljanju javnim preduzećima, državnim dobrima i institucijama vlasti. Što je više iskoraka u BiH, to je manje mogućnosti da se ne odgovara za decenijsku pljačku stotina firmi i pustošenje budžetskog novca", navodi se u saopćenju SDP-a.

U saopćenju se dalje navodi da je "Tihić kreator gnusne laži o trećem entitetu kao rezultatu briselskog sastanka sa predstavnicima Evropske unije". SDP negira da je predloženi model rješenja predstavnika EU usmjeren protiv bošnjačkog naroda.

"Ne smije se dopustiti pokušaj manipulacije bošnjačkim narodom koje, koristeći se lažima, SDA nastoji sukobiti sa EU. On mora objasniti stvarne razloge brutalnog napada, ne samo na EU, nego i na budućnost BiH koja je vrlo neizvjesna ukoliko se ostvari namjera SDA da zaustavi put Bosne i Hercegovine u EU i NATO. U toj namjeri ne usteže se da ponovi laži iz saopštenja SDA o navodnom dogovoru o asimetričnim rješenjima i o 10 nepostojećih izbornih jedinica u FBIH. Bez obzira šta i iz kojeg razloga Tihić govorio, rješenje, ako do njega dođe, bit će simetrično i u skladu sa ustavnom strukturom BiH. Kao i do sada podrazumijevat će samo dvije izborne jedinice i uvažavat će pravo svakog pojedinca na čitavoj teritoriji BiH da će moći biti kandidiran i biran za Predsjedništvo BiH", tvrdi SDP u svom saopćenju.