BiH
0

SDP: Tihić dao podršku Budimiru umjesto pravosudno-policijskim institucijama

Klix.ba
"Predsjednik SDA Sulejman Tihić ponovo je pokazao svoje pravo lice te je, umjesto pravosudno-policijskim institucijama, podršku dao osumnjičenim i pritvorenim u 'slučaju Budimir', navodi se u saopćenju SDP-a.

"Na ovaj način, on je direktno pokazao senzibilitet za oslobođene ubice, ratne zločince i silovatelje koji su, iako pravosnažno presuđeni, umjesto u zatvoru sada na slobodi. Sramotno je da Tihić presumpciju nevinosti zloupotrebljava kako bi se obračunao sa institucijama države, pri čemu bianco i bezrezervno brani uhapšene u akcijama Patriot, Pravda i Memory", stoji u oštrom odgovoru SDP-a na nedavne Tihićeve izjave o hapšenju Živka Budimira, predsjednika FBiH.

Podsjećamo da je Tihić izjavio kako nova parlamentarna većina predvođena SDP-om predvodi puč u FBiH nakon hapšena Budimira.

"Kako on i paraobavještajna služba SDA gledaju na nezavisno pravosuđe najbolje se može vidjeti iz, u njihovoj režiji, organiziranih pokušaja montiranja političkih procesa koji su trebali, prema tom monstruoznom planu, rezultirati uklanjanjem sa političke scene njihovih političkih protivnika, ali i nepodobnih novinara. Afere "državni udar" i "reket" su doživjele krah u okviru pravosudnih institucija BiH što očito niti Tihić, ni SDA, ali i njihovi apsolutni poslušnici sa FTV ne mogu oprostiti sebi, a pogotovo neće tim institucijama. Za njih je neshvatljivo da u BiH postoje tužioci i državne institucije koje rade na osnovu Ustava i zakona, te da na njih ne mogu ostvariti uticaj svojim oprobanim metodama ucjene i pritiska. Takvo razmišljanje nas i ne iznenađuje imajući u vidu da je upravo predsjednik SDA u svoje vrijeme bio tužitelj koji je očito tada hapsio i procesuirao ljude nastojeći da se što više dodvori tadašnjem partijskom rukovodstvu u svom opštinskom komitetu", navodi se u saopćenju SDP-a.

Iz ove stranke navode i kako je o njegovim planovima da da zloupotrebom policijskih institucija uhodi i ucjenjuje ljude nedavno je progovorio i šef obavještajnog odjela FUP-a Zoran Čegar zbog čega je Premijer FBiH Nermin Nikšić zatražio i istragu od nadležnih institucija.

"Ovakvo otvoreno suprotstavljanje pravnoj državi i borbi protiv kriminala je samo još jedan znak panike koji je zavladao u SDA, zbog straha da će, kada shvati da od te zaštite nema ništa, Budimir početi pričati o mutnim poslovima koje je koordinirao sa Sarajlićem i Zukićem. Zato nas uopšte ne iznenađuje otvorena najava institucionalne zaštite Budimira od SDA, a njihovi medijski poslušnici već vrše pripremu javnosti prema kojoj je hapšenje Budimira povreda "vitalnog nacionalnog interesa SDA". U isto vrijeme to je i svojevrsna priprema javnosti za reakcije ove stranke kada istrage dovedu do SDA-ovih perjanica koje pljačkaju državu posljednjih 17 godina i koji su predvodnici sistemske korupcije.

Više nema nikakvih dilema. Nakon posljednjih javnih istupa Sulejmana Tihića očito je kako SDA nije politička stranka, već kriminalni kartel kojim upravlja čovjek koji više i ne krije da umjesto pravde i pravne države podržava organizirani kriminal, mito i korupciju. Iz zasjede je predsjednik Tihić, u principu, spreman uhvatiti svako rješenje kako bi Budimir nastavio sa misijom očuvanja SDA-ovih fotelja. Očito on, konsiljere Zukić i ostatak vojnika kriminalne organizacije okupljene oko njih vjeruju kako se država može voditi iz zatvora, valjda po uzoru na sicilijanske mafijaške porodice kojim donovi upravljaju i iz zatvorskih ćelija.

Za razliku od njih mi u SDP-u dajemo punu podršku obračunu države sa kriminalom i još jednom ohrabrujemo tužioce na svim nivoima da nastave sa procesuiranjem "sposobnih" kadrova SDA, kao i svih drugih, koji su za 17 godina uspjeli uništiti i opljačkati sve što je odbranjeno i spašeno tokom rata. Mafija nikada nije pobijedila državu, pa neće ni ovaj put bez obzira koliko Tihić mislio da je SDA svojim kriminalnim pipcima pokrila državne institucije. Još ima sasvim dovoljno čestitih i poštenih patriota ove zemlje koje podržavaju akciju Patriot i sve slične kojima će se građanima BiH osigurati toliko čekana pravda", stoji u saopćenju SDP-a.