Forum mladih
0

SDP: Suspenzija mladih SNSD-a iz IUSY-a završena priča

FENA
Forum mladih Socijaldemokratske partije (SDP) BiH smatra da je suspenzija mladih Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u svjetskoj asocijaciji socijaldemokratske omladine IUSY završena priča o kojoj više nema potrebe za polemiziranjem.

U saopćenju za javnost Forum mladih SDP-a iznosi činjenice zbog kojih su mladi SNSD-a suspendovni iz ove asocijacije.

Ocjenjuje se da je nakon suspenzije SNSD-a iz Socijalističke internacionale (SI) bilo logično za očekivati da će i IUSY, kao podmladak SI, raspravljati o statusu mladih SNSD-a u ovoj omladinskoj asocijaciji, što se i desilo na nedavno održanom svjetskom Vijeću IUSY-a u Austriji.

"Bitno je napomenuti da su odluku o suspenziji te organizacije podržale sve socijaldemokratske omladine iz regiona, osim Demokratske omladine iz Srbije, kao i većina organizacija iz Evrope i svijeta, što su pokazali i rezultati glasanja - 60 glasova za suspenziju i 11 glasova protiv", navodi se u saopćenju.

Forum mladih SDP-a iznesene teze mladih SNSD-a o predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji kao "ratnom lideru", koji je bio potpredsjednik Vlade, za mlade SNSD-a "takozvane Republike BiH", kao i da "preko svojih ljudi utiče na bh. pravosuđe, opstruišući podizanje optužnica protiv odgovornih za zločine nad Srbima u proteklom ratu", smatra "običnim nebulozama i lažima" na koje se ne vrijedi niti osvrtati.

Oni ističu da je Zlatko Lagumdžija bio potpredsjednik Vlade suverene, međunarodno priznate, nezavisne Republike BiH, koja je gnusno napadnuta i okupirana od nelegalnih, paravojnih, političkih struktura Republike Srpske predvođenih haškim pritvorenicima i osuđenim ratnim zločincima Radovanom Karadžićem, Biljanom Plavšić, Momčilom Krajišnikom i drugim.

Također se ocjenjuje da mladi SNSD-a razloge za suspenziju trebaju tražiti isključivo u stranačkim redovima, kao i politici Milorada Dodika koju poslušno slijede.

"Politiku koja je Republiku Srpsku dovela u stanje ekonomske propasti i sveopće društvene stagnacije, istovremeno omogućujući enormno bogaćenje poslušnika i stranačkih činovnika koji zarad ličnih interesa prodaju narod i narodna dobra, istovremeno ih zaluđujući nacionalističkim retorikama i zapaljivim govorima samo s jednim ciljem – skretanjem pažnje sa sumorne i crne svakodnevnice", ističe se u saopćenju.

Zaključuje se da su govor predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o tome kako njemu neće suditi sudije bošnjačke nacionalnosti, doček i prijem osuđene ratne zločinke Biljane Plavšić, osporavanje državnog suvereniteta BiH, antidejtonsko djelovanje, djelovanje protivno socijaldemokratskim vrijednostima i civilizacijskim normama, jedini razlozi međunarodne izolacije SNSD-a, pa tako i mladih koji na sve to poslušno šute.