U opciji četiri imena
0

SDP spreman da kadar HDZ-a 1990 bude predsjedavajući Vijeća ministara

SRNA
Božo Ljubić, jedan od četiri kandidata
Božo Ljubić, jedan od četiri kandidata
Socijaldemokratska partija BiH ostaje pri svojoj ranijoj ponudi da HDZ 1990 iz svojih redova predloži kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ukoliko ova stranka odluči da se pridruži koaliciji koju predvodi SDP, piše "Dnevni list" pozivajući se na izvore iz vrha SDP-a.

List navodi da bi o prvom čovjeku Vijeća ministara BiH odlučio HDZ 1990, ali da se u SDP-u BiH najviše razmišlja o četiri imena iz "devedesetke" - predsjedniku Boži Ljubiću, njegovim zamjenicima Damiru Ljubiću i Martinu Ragužu, te članu Predsjedništva HDZ 1990 Stjepanu Krešiću.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar izjavio je Srni da je službeni stav ove stranke da neće da kometriše ponudu SDP-a dok se o njoj naredne sedmice ne izjasne Predsjedništvo i Glavni odbor stranke.

''Mi nismo ni odbili ni prihvatili ponudu SDP-a'', rekao je Vegar i dodao da posljednjih dana nije bilo kontakata između HDZ-a 1990 i SDP-a BiH. 

SDP BiH je ponudu za učestvovanje u vlasti već poslao SDA, HSP-u, te Narodnoj stranci "Radom za boljitak", dok je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija usmeno javno pozvao Ljubića da se pridruži ovoj koaliciji, jer dvije stranke, kako je rekao, imaju potpuno usaglašene stavove.

Ljubić je ranije rekao da HDZ 1990 i SDP BiH imaju visoko usaglašene stavove, ali da se pri formiranju vlasti na svim nivoima u BiH mora poštovati većinska hrvatska volja, koja uključuje u vlasti oba HDZ-a.