BiH
6

SDP: Shvatamo nervozu SBB-a nakon njihovih političkih akrobacija

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rješenje za izbore u Mostaru još uvijek nije pronađeno, a tim povodom reagirali su iz SDP-a.

"Jedina istina je kako su na branjenju izvornih principa sadržanim u rješenju Centra za mir ostali samo SDP i DF od početka do kraja i time pokazali da nismo opterećeni ničim drugim osim kvalitetom ponuđenih rješenja i iskrenom željom da se u Mostaru održe izbori na opšte zadovoljstvo svih građana. Shvatamo nervozu SBB koji je svojim političkim akrobacijama oko Mostara upropastio realnu šansu da se okupimo oko prijedloga Centra za mir, koji je nudio rješenja u smislu ravnopravnosti i institucionalnog povjerenja, što bi Mostarcima omogućilo da dobiju priliku za normalan život i zajednički razvoj svoje lokalne zajednice", navode iz SDP-a.

Ističu da im nedavno saopštenje SBB-a djeluje kao pranje vlastite savjesti, "jer su naivno odustali od prijedloga Centra za mir, te isti dodatno obesmislili neustavnim rješenjima očigledno s namjerom da prijedlog propadne".

"Zbog toga vam moramo čestitati, uradili ste odličan posao za vladajuće stranke i protiv građana grada Mostara, jer očigledno opet nećemo imati izbora. Zato vas molimo da vlastitu političku naivnost ne fakturišete bilo kome, nego za svoje očigledno pogrešne poteze preuzmite odgovornost. Vrijeme iza nas nažalost pokazuje da je SBB stranka koja je u koaliciji sa SDA onoliko koliko to treba političkim projektima stalnih partnera SDA i HDZ. Naš parlamentarni potez za sazivanje vanredne sjednice je prirodni politički potez u cilju posljednjeg pokušaja da se građanima Mostara omogući dan izbora kad i čitavoj BiH, jer je Mostar već osam godina zamrznut u političkoj anarhiji, na štetu svih građana. Pošto ste u vašim neiskrenim koalicionom odnosima očigledno namjerno srušili sve prijedloge, pa i Centra za mir ostaje nam jedino da pokušamo još jednom nudeći naš prijedlog, koji je ništa manje kvalitetan i osigurava ravnopravnost svih u svakom smislu te riječi. Uostalom i to je prilika da ponudimo pravo rješenje, pa ako treba i amandmanima popravimo zakon", dodaje se u soapštenju.

Napominju da je najlošija varijanta da ništa ne pokušaju, jer to je ono što sadašnjim koalicionim partnerima najviše odgovara.

"Godinama maltretirate građane izlizanim floskulama i vještačkim isforsiranim tezama o dominaciji bilo koga u smislu izbornih jedinica i mandata, jer je jasno kako je isto potpuno onemogućeno maksimalnim i minimalnim kvotama. Na kraju, jasno je više i pticama na grani da su građani Mostara taoci vaših pokušaja da napravite rješenja u cilju vlastitog izbornog inžinjeringa, a u toj bezočnoj namjeri se godinama lažno krijete iza zaštite naroda", zaključuje se u saopštenju SDP-a.