Press o podjeli Mostara
0

SDP: SDA i HDZ se bore za moć i bacaju ljudima prašinu u oči

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
SDP BiH je protiv podjele Mostara na opštine, kako to predlaže SDA, i smatra da se iz šest izbornih jednica mora izabrati minimalno po jedan član gradskog vijeća iz tri konstitutivna naroda, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ove stranke u Sarajevu.

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar Zoran Perić istakao je da, vodeći se principima koji su zacrani u Statutu grada Mostara, SDP predlaže rješenje da u članu 19.4 Izbornog zakona BiH ostane gradska lista, kako je presudio i Ustavni sud, a u dijelu izbornih jedinica da se iz svake bira po jedan vijećnik iz tri konstitutivna naroda.

On je naglasio da se mora zadovoljiti i princip da se sa gradske izborne jedinice i gradske liste bira minimalno jedan član gradskog vijeća iz reda ostalih.

Perić podsjeća da je Ustavni sud presudio da su birači iz centralne zone grada onemogućeni u ostvarivanju svojih biračkih prava, pa SDP predlaže da birači iz ove zone imaju mogućnost izbora za koju od šest izbornih jedinica da se opredijele i ostvare svoje biračko pravo, kao što ih imaju građani iz ostalih izbornih jedinica.

"Smatramo neprihvatljivim bilo kakvo vraćanje na prelazni statut grada Mostara i bilo kakvo novo crtanje granica i stvaranje opština iz ekonomskih i mnogih drugih razloga", rekao je Perić.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP Hercegovačko-neretvanskog kantona Aner Žuljević istakao je da će SDP, ukoliko međunarodna zajednica ne predstavi svoje rješenje, uputiti svoj prijedlog na adrese koje su obavezne da implementiraju odluku Ustavnog suda i svim političkim faktorima kako bi do 7. maja usvojili ove izmjene.

Generalni sekretar SDP-a BiH Svetozar Pudarić ocijenio je da se SDA i HDZ bore za novac i moć - ko će odlučivati gdje će se šta graditi i kako će se to naplatiti. "Sve ostalo je bacanje prašine u oči ljudima i podizanje tenzija", rekao je Pudarić. 
Na pitanje da li će ovo uticati na rekonstrukciju Vlade FBiH, Pudarić je rekao da "HDZ može ući u Federalnu vladu samo kada više ne bude 'platforme'".