BiH
184

SDP: Sarajlije nemaju vode, ostaju li i bez odvoza smeća?

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud je proglasio neustavnim Zakon o komunalnim djelatnostima i zakon o komunalnoj čistoći u Kantonu Sarajevo jer krše pravo na lokalnu samoupravu Općina i Grada u Kantonu Sarajevo. Primjena oba ova zakona je prestala 08. oktobra i trenutno u Kantonu Sarajevo rad Javnih preduzeća na održavanju čistoće, deponija i Komunalne policije je nezakonit, smatraju u SDP-u.

Vlada Kantona Sarajevo bježi od provedbe presude Ustavnog suda i donošenja zakona o lokalnoj samoupravi KS, pa je tako ponovo u proceduru uputila izmjene i dopune ovih zakona kojim se produžava primjena na još 6 mjeseci. Međutim problemi nastaju jer Općinska vijeća moraju dati suglasnost na primjenu ovih zakona a nakon lokalnih izbora ona još uvijek nisu konstituisana, kaže se u saopćenju SDP-a.

"Deset godina Kanton Sarajevo nije donio Zakon o lokalnoj samoupravi, 10 godina je SDA vlast u kantonu i imaju većinu načelnika, sada imaju 8 od 9 načelnika ali ništa ne rade po tom pitanju. Komunalna privreda je samo jedan od primjera gdje Kanton Sarajevo krši pravo na lokalnu samoupravu Grada i Općina" Istakao je Irfan Čengić, vijećnik u sarajevskoj općini Stari Grad Sarajevo.

Čengić je predlagač usvojene Rezolucije Općine Stari Grad koja poziva Kanton Sarajevo da provede presude Ustavnog suda i lokalnim zajednicama vrati nadležnosti i novac za obavljanje tih nadležnosti.

"Nije normalno da Kanton obavlja poslove lokalnih zajednica, Kanton to pokušava već 20 godina i to ne daje rezultate zbog čega je Sarajevo daleko od Zagreba i Beograda. Kantonalna vlast nakon redukcija vode nas može dovesti da ostanemo i bez odvoza smeća sa naših ulica. Vjerujem da se to neće desiti ali konačno je vrijeme da ovaj saziv Skupštine Kantona Sarajevo donese Zakon o lokalnoj samoupravi koji će lokanim zajednicama vratiti nadležnosti", kaže Čengić.