BiH
2

SDP Sarajevo: Nećemo podleći atmosferi prijetnji

FENA
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Sarajevo ističe da je u već pregrijanoj lokalnoj predizbornoj atmosferi u Sarajevskom kantonu opoziciona krilatica postalo samo jedno - zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

"Zahtjev je, koliko god neargumentiran i nepotkrijepljen bilo kakvim programom i planom, toliko glasan i nametljiv, da je više nego jasno da mu je osnovni i jedini cilj skloniti SDP iz vlasti i sve vratiti u, za njih, 'stara, dobra vremena'. Nije iznenađujuće što čitavu hajku protiv aktuelne vlade vodi SDA i njen vjerni satelit SBiH, jer su upravo te dvije stranke najveći gubitnici na prethodnim izborima, čime je okončana njihova dugogodišnja samovoljna, bahata, korumpirana i lopovska vladavina. Izmakle su im se brojne fotelje i stolice u kojima su, radeći samo za ličnu korist i profit, godinama pljačkali ovaj narod, ne čineći gotovo ništa da građani, nakon teških ratnih godina, ugledaju konačno svjetlost na kraju tunela", kaže se u saopćenju Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo.

Dodaje se da su nas SDA i SBiH doveli u stanje decenijske apatije i beznađa, upropastivši i opljačkavši sve što je ovdje bilo vrijedno i što nam je svijet velikodušno poklonio.

"Ovom dvojcu se priklanjaju i još neke minorne stranke, poput SDU, te nazovi samostalni zastupnici, a svi u ovom lešinarskom krugu traže i bore se samo za svoje interese i pozicije s kojih će moći pobrati mrvice kolača koji se zove vlast. U prilog tome, dovoljno govore kuloarske priče o već raspodjeljenim ministarskim pozicijama. Kantonalna Vlada, čiju okosnicu čine ljudi iz SDP-a, na čelu s premijerom Fikretom Musićem, u nepune dvije godine mandata, nastojala je i najvećim dijelom uspjela uravnotežiti stanje u Kantonu i na zdrave osnove postaviti sve poluge njegovog funkcioniranja. Treba reći da je to, za ovako kratak period, bio Sizifov posao, s obzirom na to da se, po preuzimanju vlasti, pred njom otvorila prava Pandorina kutija, prepuna problema i dubioza, naslijeđenih upravo od istih ovih koji se žele vratiti na vlast", navodi se u saopćenju SDP-a.

SDP ističe da se svaki građanin treba zapitati šta to konkretno nudi opozicija, osim proste smjene i na kojem su to programu ujedinili snage te šta će to biti bolje i u čemu su to sada mudriji i sposobniji nego u prethodnih 15-ak godina.

"Svjedoci smo da ne nudi apsolutno ništa, posebno ništa za dobrobit i boljitak građana Sarajeva i Kantona. Služeći se već dobro znanim metodama opstruiranja svakog pokušaja promjene i reformi u bilo kojoj oblasti, podsticanjem sindikalnog bunta u za građane bitnim segmentima funkcioniranja života u Kantonu (policija, javni prijevoz, obrazovanje i sl.), stvaranjem atmosfere nereda i neposluha, inicijatori smjene Vlade samo doprinose destabiliziranju stanja, bez stvarne želje i moći da bilo šta, osim za sebe, promijene na bolje", kaže se u saopćenju SDP-a.

Nasuprot tome, kako se ističe, Vlada Kantona odgovorno istrajava na realizaciji svog programa i na onome što je SDP-e ponudio, a građani podržali svojim glasovima na prethodnim izborima.

Ulazeći i u ovu izbornu kampanju, SDP-e će, kako se dodaje, istupiti s konkretnim programom i neće podleći atmosferi prijetnji i zastrašivanja koju opozicija stvara.