BiH
0

SDP: Prodaja zemljišta u Kruševu, Gubavici i Pijescima obavljena na nezakonit način

FENA
Hercegovačko-neretvanski Županijski odbor SDP-a smatra da je prodaja zemljišta u Kruševu, Gubavici i Pijescima obavljena na nezakonit način jer nije poštovan pravilnik o procedurama i vremenskim ograničenjima za prodaju šume, kazao je danas u Mostaru predsjednik tog odbora Aner Žuljević.

Žuljević je podsjetio da se prema pravilniku, prodaja može obaviti samo za objekte stalnog karaktera koji su predviđeni prostornim planom te dodao da vinogradi "nisu objekti stalnog karaktera", a da se po prostornom planu radi o šumskom, a ne poljoprivrednom zemljištu.

"Državne šume se ne mogu prodavati već samo davati pod koncesiju, a promjeni namjene zemljišta iz šumskog u poljoprivredno mora prethoditi promjena prostornog plana", kazao je Žuljević.

Po njegovim riječima, SDP je zatražio da na prvoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije jedna od točaka dnevnog reda bude revizija suglasnosti županijskog Ministarstva gospodarstva i poduzetništva, a u kojoj je riječ o prodaji zemljišta u Kruševu gdje su građani prosvjedovali zbog prodaje zemljišta mostarskom poduzetniku Niki Marušiću po cijeni od 4 pfenniga po metru četvornom.

Mještani Kruševa su 10. srpnja zaustavili radove na tom području jer su ogorčeni prodajom državnog zemljišta od 680 tisuća četvornih metara po spomenutoj cijeni. Svoje nezadovoljstvo glede prodaje državnog zemljišta u Kruševu, Gubavici i Pijescima mirnim prosvjedom izrazili su također i povratnici Mjesne zajednice Gubavica-Pijesci na prometnici u Pijescima.

"Taj prosvjed je jedna reakcija na tromost u rješavanju naše kaznene prijave za nezakonitu prodaju državnog šumskog zemljišta na području Gubavice, Pijesaka i Kruševa", kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Udruge povratnika MZ Gubavice-Pijesci Ibrahim Rahimić.

Građani osjećaju nepostojanje pravne države i preuzimaju zaštitu prava u svoje ruke, a što je loš signal svim građanima naše županije te inozemnim investitorima, kazao je Žuljević.

Na današnjoj konferenciji SDP-a također je zatraženo da se iz tekućih rezervi žurno izdvoji 10 000 KM mjesečno za rad Javne kuhinje u Mostaru kako bi se stekli uvjeti za serviranje obroka za socijalno ugrožene građane.