BiH
0

SDP predstavio Prijedlog ustava Republike BiH

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) predstavila je danas u Sarajevu svoj Prijedlog ustava Republike BiH.

Ovaj dokument je finaliziran nakon višegodišnjeg rada, a već je predstavljen u više gradova BiH. Na skup su pozvani nezavisni ustavnopravni eksperti, kao i predstavnici drugih političkih stranaka.

Prvi uvodničar, predsjednik Savjeta SDP-a BiH za ustavna pitanja Sabrija Pojskić kazao je da prijedlog SDP-a nudi konkretna rješenja budući da dejtonski ustav predstavlja prepreku za demokratski i ekonomski razvoj zemlje.

Za njega je osnovno pitanje ko je nosilac suvereniteta, građani ili konstitutivni narodi. Prema prijedlogu SDP-a, nosilac suvereniteta su građani, dok konstitutivni narodi ostvaruju svoja kolektivna prava u institucijama sistema, ali ne na teritorijalnoj osnovi. Ostvarivanje nacionalnih prava na teritorijalnoj osnovi značilo bi podjelu zemlje, upozorio je Pojskić, dodajući da prijedlog SDP-a predviđa svojevrsnu personalnu autonomiju kada je u pitanje ostvarivanje kolektivnih prava.

SDP se dalje zalaže za BiH kao državu regionalnog tipa, što bi bio međuoblik između federalizma i unitarne države. Takav prijedlog, naveo je Pojskić, osigurava jedinstvo države na demokratskim osnovama, a odgovarao bi BiH s obzirom na njen karakter.

Znatno širi krug pitanja stavio bi se u nadležnost državnih organa kako bi primili na sebe odgovornost za evropske integracije, a za razliku od polupredsjedničkog sistema predviđenog Daytonom budući ustav predviđao bi parlamentarni sistem, kazao je Pojskić.

Član ekspertne grupe koja je radila na Prijedlogu Ustava Republike BiH Faris Vehabović odgovorio je na kritike da je ovakav ustav nemoguće provesti.

Za njega je veliki problem ove države naviknutost na postojeće stanje, što uzrokuje ravnodušnost među građanima.

Naveo je kako je u ovom prijedlogu posebno naglašen značaj uređenja BiH kao socijalne države. Zato su dosta detaljno regulirana pitanja socijalnih i radničkih prava.

Vehabović je upozorio na to da sudska vlast na nivou BiH ne postoji po sadašnjem ustavu, jer Sud BiH nije vrhovni sud, dok su sadašnje nadležnosti Ustavnog suda BiH skromne te da Ustav ne omogućuje pojedincima da se obrate Ustavnom sudu, koji je usto i neefikasan mehanizam.

Posljednji uvodničar je bio Davor Vuletić, koji je naglasio da je u aktualnom trenutku najspornije pitanje nadležnosti. Zato je upozorio da ustavni model mora biti prihvatljiv svim građanima i narodima, jer bez toga BiH nikad neće funkcionirati.

Također je kazao kako prijedlog SDP-a predviđa da se lokalnim zajednicama vrate nadležnosti za rješavanje životnih pitanja građana.