BiH
0

SDP: Politička manipulacija studentima na protestima u Banjoj Luci

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Forum mladih Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) najoštrije osuđuje političku manipulaciju studentima na protestima održanim u Banjoj Luci, te poručuje da je davno poražena politika koja je imala za cilj "da nas ubijedi da ne možemo živjeti zajedno i u istoj državi".

-Iako pokušavamo da razumijemo emocije koje su dešavanja na Kosovu izazvala kod jednog dijela građana BiH, apsolutno odbijamo način iskazivanja nezadovoljstva koji smo imali priliku vidjeti u Banjoj Luci, navodi Forum mladih SDP-a u saopćenju za javnost.

Smatraju da divljački čin paljenja zastave BiH i skandiranje imena Ratka Mladića pokazuje da je na sceni još veoma prisutan politički koncept negiranja države BiH i istovremenog veličanja haških bjegunaca.

U Forumu mladih SDP-a se pitaju gdje su bili svi ti studenti kada je Vlada RS-a povećala cijenu školarine i to potpuno u suprotnosti sa zakonom, te gdje su bili da pitaju na šta se troši ogroman novac iz budžeta RS-a, kako se provodi privatizacija i pod kojim uvjetima se bogati politička elita dok običan narod sve lošije živi.

Također, Forum mladih SDP-a posebno brine izostanak reakcije vlasti RS-a na ove proteste, što otvara mogućnost da se posumnja da upravo pojedinci iz struktura vlasti stoje iza organizacije protesta i poruka koje su s njih upućene.

Posebno je zabrinjavajući, kako dodaju, izostanak reakcije političkih stranaka sa sjedištem u Banjoj Luci, uz ocjenu da je sasvim jasno da strankama koje čine vlast u RS-u, kao i dijelu opozicionih stranaka, u potpunosti odgovara kreirana atmosfera straha, nesigurnosti i međusobnog nepovjerenja.