BiH
6

SDP: OSCE se grubo miješa u nadležnosti institucija BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom nedavnih događaja u vezi sa dostavljanjem analize OSCE-a, koju je izradila sutkinja Joanna Korner, o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra neprihvatljivim miješanje u rad bilo koje državne institucije, pa tako i Tužilastva i Suda BiH, od međunarodnih organizacija, koje nemaju mandat da se bave takvim poslovima.

"Ova analiza predstavlja direktno narušavanje suvereniteta BiH, s obzirom da niti jedna institucija BiH nije tražila, niti dozvolila, provođenje takve aktivnosti. Podsjećamo misiju OSCE u BiH, da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH isključivo nadležno da utvđuje kriterije za rad sudova i tužilaštava, vrši nadzor i savjetuje sudove i tužilaštva u pogledu efikasnog upravljanja i rukovođenja, a prema tome, to je jedina prava adresa za vršenje analiza i unaprijeđenje rada pravosuđa u BiH. Naša država je očigledno suočena sa stalnim napadima na njen suverenitet, ponajprije od političkih struktura iz entiteta RS i stoga je posebno zabrinjavajuća pojava sličnih praksi od pojedinih međunarodnih organizacija i međunarodnih dužnosnika koji u njima rade", navodi se u saopštenju.

Ističu da ovakvo grubo miješanje OSCE-a u nadležnosti VSTV-a BiH i Parlamentarne skupštine BiH, kao tijela nadležnih i za nadzor nad radom Tužilastva i Suda BiH, vrlo je opasna pojava koja odmah mora prestati.

"Mi u SDP-u odavno upozoravamo da se stalnim pritiscima raznih političkih i drugih domaćih i nekih međunarodnih aktera pokušava stvoriti ambijent za ukidanje državotvornih nadležnosti Suda BiH, i tako na mala vrata izvrši troetnička podjela pravosuđa u BiH. Upravo su te nadležnosti ključne za obračun sa organiziranim kriminalom i korupcijom, posebno političkom korupcijom, što su temeljni preduvjeti koji se moraju ispuniti za punopravno članstvo BiH u NATO savezu i EU. Pozivamo OSCE, ako zaista dobronamjerno želi poboljšati pravosudni sistem u BiH, da se pridruži nastojanjima opozicije u FBiH, predvođene SDP-om, kako bi se konačno počeo provoditi Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, koji je trenutna vlast odlučila u potpunosti ignorisati, a u čemu joj međunarodna zajednica nesebično pomaže", zaključuje se u saopštenju.