BiH
0

SDP o povećanju cijena školovanja na Univerzitetu "Džemal Bijedić"

FENA
Gradski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Mostar zatražio je od predsjednika Unije studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" da prestane dezavuirati javnost da je on zaslužan za zadržavanje novih cijena školarine na "pristojnom nivou neophodnom za veću konkurentnost Univerziteta".

"U cilju bolje informiranosti predsjednika Unije studenata, konkurentnost Univerziteta se ne postiže pljačkanjem studenata, nego zakonskim preuzimanjem od strane Ustavom definiranog osnivača, što u našem slučaju nije moguće napraviti već 15 godina", navodi se u SDP-ovom priopćenju.

Iz te stranke tvrde kako su prilikom glasovanja o povećanju školarine samo tri glasa bila protiv poskupljenja, a glas studenta u ovom slučaju apsolutno se nije slušao.

SDP smatra da je povećanje cijena potpuno neopravdano i na nepristojnom nivou kad se uzme u obzir životni standard većine građana Mostara, te stoga poziva nadležne legalne organe na Univerzitetu da navedenu odluku stave van snage.

"Studenti nisu krivi što kadrovi vladajućih stranaka zbog vlastitih šičardžijskih interesa već 15 godina ne žele preuzeti svoju ustavnu nadležnost zakonskog financiranja visokog obrazovanja, nego se na sve moguće načine pokušava politički dominirati autonomijom visokog obrazovanja i studentskim novcem što je za svaku osudu", stoji u SDP-ovom priopćenju.