BiH
0

SDP o opasnosti od "vehabija"

FENA
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izrazila je danas zabrinutost činjenicom da je proteklih dana došlo do novog sučeljavanja i podjela među bh. muslimanima.
  • Sigurni smo da se i najstariji vjernici ne mogu sjetiti kada se zadnji put desilo da Careva džamija ostane zatvorena u vrijeme namaza zbog opasnosti od sukoba među vjernicima, kaže se u saopćenju iz SDP-a.

Pojava "vehabija" i njihova agresivna želja za tumačenjem i ispovijedanjem islama na njihov način, koji se razlikuje od šesto godina stare tradicije i kulture bosanskohercegovačkih muslimana, prijeti da osim verbalnih sukoba eskalira u fizički obračun.

  • To je realna opasnost kojom se osim Islamske zajednice moraju pozabaviti sve institucije sistema. Državni organi ne smiju zatvarati oči pred ovim problemom, pred činjenicom da se pred našim očima gradi paralelni vaninstitucionalni sistem. Osim posebnog tumačenja islama, "vehabije" otvaraju svoje škole, prave svoju policiju, uvode svoja pravila ponašanja, upozoravaju iz ove stranke.

Najgore što se moglo desiti muslimanima na ovim prostorima je da se nakon bestidne agresije, u miru počnu baviti sami sobom, da se dijele na „tradicionaliste“ i „vehabije“.

SDP BiH se zalaže za slobodno ispoljavanje vjerskih nazora, te slobodno obavljanje vjerskih obreda i poslova, dok to ne ugrožava prava drugih. Svaka sloboda je ograničena slobodom drugih.

  • Potpuno smo svjesni da ovakve pojave i sukobi zabrinjavaju sve dobronamjerne građane BiH, zbog čega dajemo bezrezervnu podršku organima vlasti i Islamskoj zajednici na iznalaženju rješenja za ovaj problem. Krajnje je vrijeme da se institucije sistema u BiH okrenu stvaranju uvjeta za normalan život svih njenih građana. Okretanje evropskim vrijednostima, koje nisu u suprotnosti sa našom tradicijom nema alternative, navodi se u saopćenju.