BiH
9

SDP: Nismo nikada dijelili BiH, za razliku od SDA

FENA
Povodom, kako je navedeno, "paničnih, neargumentiranih i netačnih" navoda i reakcija iz SDA u proteklih nekoliko dana, iz SDP-a je saopćeno da ova stranka i njeni kadrovi nisu niti će ikada raditi po bilo čijim nalozima, niti prihvatati i dogovarati nešto što bi bilo suprotno interesima države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda.

Ističu da nisu kartografi, niti su ikada crtali bilo koju vrstu karata, posebno ne onih koje bi u bilo kojem segmentu dijelile našu zemlju, te da se to isto ne može reći za SDA.

"Tvrdnja predsjednika SDA da SDP sprema prodaju profitabilnih državnih kompanija je neistinita i predstavlja neuspjeli pokušaj zamjene teza.

Prava istina je da su SDP i naši zastupnici u Parlamentu Federacije BiH, a u pojedinim slučajevima i koalicioni partneri u SDA vladama, uspjeli zaustaviti namjere vlada sa SDA premijerima na čelu koje su pripremile prodaju, odnosno predaju, profitabilnih državnih kompanijama.

SDP nikada nije niti će rasprodavati državno blago, što se ne može tvrditi za SDA", saopćeno je.

Naglašavaju da je rukovodstvo SDA dužno svojim funkcionerima i članovima obrazložiti zbog čega su im jeftini politički poeni bili važniji od partnerskih odnosa sa SDP-om i ukupnog prosperiteta zemlje.

"Nije velika tragedija biti najjača opoziciona partija ukoliko se iskreno vjeruje u ono što se radi i za što se zalaže. Mi u SDP-u nakon višedecenijskog iskustva provedenog u opoziciji to najbolje znamo.

Sada je došao red na SDA da se na to počne navikavati i učiti. Žao nam je da se SDA borba svela na borbu za nekoliko ministarskih fotelja, navedeno je u saopćenju.

U SDP-u smatraju da se SDA i ljudi koji danas predstavljaju ovu stranku nikako ne mogu pomiriti sa činjenicom da će nakon 22 godine obnašanja vlasti na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, konačno biti opozicija.

To posebno začuđuje SDP, imajući u vidu da je proteklih sedmica upravo rukovodstvo SDA činilo sve da do dogovora o usvajanju državnog budžeta ne dođe, što je bila samo kap u čaši zaustavljanja promjena i nekorektnog i politikantskog odnosa prema svojim dojučerašnjim koalicionim partnerima.

Vlade na svim nivoima u kojima participira i u kojim će participirati SDP učinit će sve da naša zemlja nakon višegodišnjeg stagniranja i političkih kočničara na svim nivoima konačno snažnim zamahom krene naprijed.

Ekonomski prosperitet i promjene su nešto što je u ovom trenutku najpotrebnije našoj zemlji i čemu posvećujemo posebnu pažnju.

SDA ne može pobjeći od odgovornosti za političku i ekonomsku situaciju u kojoj se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina jer je upravo ta stranka svih ovih godina bila jedan od ključnih političkih faktora.

Oni konačno moraju shvatiti da su se vremena promijenila", saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.