BiH
0

SDP: Neodgovoran odnos federalne Vlade prema socijalnim kategorijama

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine smatra da se aktuelna federalna Vlada neodgovorno odnosi prema socijalnim kategorijama i građanima FBiH. Dokazi za ovu tvrdnju su Vladin odnos prema zakonu koji se priprema u Federaciji a odnosi se na porez na plaće te njen odnos prema Direkciji robnih rezervi iz koje su nedavno plasirane u maloprodaju u Federaciji određene količine jestivog ulja.

Obrazlažući najnoviju predloženu varijantu zakona o porezu na dohodak (na plaće) u FBiH, delegat u Domu naroda federalnog Parlamenta Svetozar Pudarić je na današnjoj pres-konferenciji SDP-a u Sarajevu je kazao da je nakon burne javne rasprave, Vlada predložila da neoporezivi dio svih plaća u Federaciji, s prvobitno predlaganih 200 KM bude povećan na 300 te da uposlenici koji primaju do 900 KM mjesečno plaćaju porez od 10 posto na preostali (oporezivi) dio, a svi s plaćama većim i za jednu marku od 900 KM mjesečni porez od 15 posto na oporezivi dio plaće.

SDP je protiv takvog rješenja i smatra da je nepravedno oporezovati istom stopom od 15 posto zaposlene s 901 KM plaće, naprimjer, jednako kao i one s primanjima od više hiljada KM. Rješenje je uvesti više stopa i najjače oporezovati ekstra visoke plaće, smatra SDP.

S obzirom na to da će se prihodi iz ovog izvora slivati u općinske i kantonalne budžete, Vlada FBiH ne brine mnogo o ovim nijansama i pravičnosti, smatra Pudarić, napominjući da će zbog ovakve porezne politike, bude li odobrena i u Parlamentu, opet najviše trpjeti siromašniji sloj građana.

Odnos federalne Vlade, pak, prema federalnoj Direkciji robnih rezervi iz koje su nedavno plasirane u maloprodaju u Federaciji određene količine jestivog ulja s Vladinim obrazloženjem da se time želi zaustaviti nekontrolirani rast cijena ulja, uništio je iluziju građana da robne rezerve postoje.

Povjerenje građana u državne institucije u ovom slučaju je srozano do te mjere da građani kupuju i skuplje ulje od onog koje je plasirano iz robnih rezervi, iako je javnosti saopćeno da je ulje iz robnih rezervi biološki i hemijski ispravno, zaključio je Pudarić.