BiH
2

SDP: Nećemo izigravati majstore procedura, želimo konkretne programe

Klix.ba
Danas je u Sarajevu održana 90. sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH. Na sjednici je razgovarano o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo SDP-a je pozdravilo današnji konačni nastavak sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon mjesec dana, te konstatovalo da očekuje od parlamentaraca da će raditi cijelo ljeto obzirom na izgubljeno vrijeme i veliki broj pitanja koja se trebaju riješiti.

"Ponovo naglašavajući svoje zalaganje i inicijative u pogledu predlaganja potrebnih zakona među kojima je i najpopularniji potrebni zakon o jedinstvenom matičnom broju, SDP će nastaviti donositi konstruktivne prijedloge koji su u korist građana ove zemlje i države Bosne i Hercegovine.

Kad su u pitanju špekulacije o mogućoj rekonstrukciji vlasti, stav Predsjedništva SDP-a je da će ova partija uvijek biti dio rješenja tamo gdje postoje formirana parlamentarna većina i demokratski uslovi za nju, te da javnost zaslužuje da bude informisana o tome", istaknuto je u saopćenju SDP-a.

"SDP neće izigravati majstore procedura kako to već značajno vrijeme vješto radi Stranka demokratske akcije, ne uvažavajući nikakve demokratske standarde. Mi u SDP-u želimo sa svojim partnerima realizirati konkretne programe, graditi infrastrukturu, boriti se za svako radno mjesto. U isto vrijeme SDA demonstrira svoj vrhunski interes po svaku cijenu ostati na zauzetim pozicijama pravdajući to zaštitom interesa građana. Kako izgleda kada njihovi odani kadrovi navodno štite interese građana najbolje se vidi u FDS-u gdje su u posljednjih par godina pronevjerili više od 80 miliona KM, zbog čega je protiv njih od strane finansijske policije podnesena krivična prijava. SDP poziva nadležne pravosudne institucije da na osnovu konkretnih dokaza što prije ispitaju podnesene krivične prijave. Oni koji misle kako su sigurni u političku zaštitu SDA i tajkunske grupe oko njih ne mogu očekivati da pravda za njih ne postoji", naveli su iz SDP-a.