BiH
0

SDP: Nećemo biti saučesnici u prikrivanju bilo čijeg kriminala

FENA
"Povodom tvrdnje predsjednika SDA Sulejmana Tihića da se Nacrtom zakona o unutrašnjim poslovima policija želi staviti pod političku kontrolu, te da taj zakon predstavlja povratak u doba komunizma, saopćenjem se oglasio SDP koji "smatra da je dužan naglasiti nekoliko stvari".

SDP podsjeća da je u vrijeme pada Berlinskog zida današnji predsjednik SDP-a bio na univerzitetu u SAD-u kao profesor na postdoktoratskom istraživačkom studiju, a predsjednik Tihić komunistički tužilac koji je možda nekada i radio po nečijim nalozima, pa vjerovatno zato svako govori iz svog ličnog iskustva.

"Danas u Glavnom odboru SDA ima mnogo više komunističkog, partijskog i policijskog stava nego u Glavnom odboru SDP-a. U prvom ešalonu SDP-a danas, za razliku od SDA, uglavnom sjede ljudi koji su u vrijeme globalnog sloma komunizma bili maloljetni. Ovo je prvi put da zakon u dva člana jasno garantira operativnu i finansijsku samostalnost Federalne uprave policije, što u važećem zakonu nigdje nije eksciplitno navedeno.

Izbor direktora policije koji predviđa ovaj nacrt uređen je po evropskom modelu, a isti princip primjenjuje se i na državnom nivou. Međutim, konačan sud o tome da li je zakon dobar ili nije treba i može dati isključivo Parlament Federacije BiH i javna rasprava koja će biti provedena", kaže se u saopčenju SDP-a.

Iz SDP-a naglašavaju da je za njih priča o ovom zakonu završena na Vladi FBiH, te da će buduće polemike voditi na sjednicama Vlade i Parlamenta.

SDP je spreman da radi zajedno s ostalim, ali ne pristaje da bude taoc ničijih ucjena ili frustracija zbog neostvarenih ambicija, niti saučesnik u prikrivanju bilo čijeg kriminala koji se odvijao pod plaštom zaštite nacionalnog interesa, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.