BiH
0

SDP neće sutra podržati vladinu planiranu politiku privatizacije

FENA
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) saopćila je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da neće podržati dokument Federalne vlade o namjeravanoj privatizaciji preostalog državnog kapitala u FBiH.

SDP je to saopćio uoči sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu na kojoj poslanici treba da se izjasne o planovima Vlade nakon obavljene prošlosedmične rasprave o tom i propratnom Vladinom dokumentu u kojem su najavljeni razvojni programi na osnovu očekivanog privatizacijskog novca.

Alija Behmen, stranački dužnosnik i ujedno poslanik SDP-a u Predstavničkom domu, kazao je danas da se Vladin dokument koji on kvalificira kao "takozvana politika privatizacije" ne može ni slovom nazvati onako kako ga naziva predlagač. Prema njegovom mišljenju, u pitanju je prodaja državnog kapitala, a naročito unosnog telekomunikacijskog sektora u Federaciji te klasična potrošnja u segmentima koji dalje neće proizvoditi novac. Zato ne može biti govora o najavljivanom razvoju, tvrdi Behmen.

Protekle sedmice, kada su poslanici Predstavničkog doma uoči sutrašnjeg izjašnjavanja raspravljali o Vladinom dokumentu, Behmen i drugi članovi najjače opozicione stranke, zamjerili su Vladi da uopće ne najavljuje oplođavanje novca koji u milijardama očekuje od privatizacije strateškog sektora.

Opozicija smatra da je riječ o davanju tog novca u vidu grantova za pojedine projekte, što na kraju krajeva znači - potrošnju i ništa drugo. Naprotiv, novac treba ulagati u projekte koji će dalje rađati novac, prigovoreno je.

Vladin dokument treba uputiti u javnu raspravu, mišljenje je poslanika Alije Behmena. On će to tražiti i sutra u Parlamentu, najavio je.

Na današnjoj pres-konferenciji komentirao je i nacrt budžeta FBiH za 2008. godinu koji će sutra također biti na dnevnom redu. Zamjerio je predlagaču, Federalnoj vladi, da su u njemu planirani prihodi nerealno manje predviđeni, a grantovi nižim nivoima vlasti bez detaljnog objašnjenja. SDPće tražiti detaljnu specifikaciju za svaki grant, izjavio je.

Šef poslaničkog Kluba te stranke u Predstavničkom domu Nermin Nikšić na današnjoj je pres-konferenciji saopćio i da je odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH uvažena žalba SDP-a na septembarsku odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojom je CIK naveo da je u 2004. godini SDP primio priloge od pravnih subjekata iznad zakonskog limita čime je prekršio Zakon o finansiranju političkih stranaka.

Za SDP je tada izrečena kazna od 555.000 KM, a Apelaciono vijeće je, prema riječima Nermina Nikšića, uvaživši SDP-ovu žalbu na tu odluku, vratilo predmet na ponovno odlučivanje CIK-u.

Sudsku odluku za koju Nikšić i Alija Behmen tvrde da je SDP-u uručena danas, neposredno prije najavljene pres-konferencije, prokomentirali su kao vrlo ohrabrujuću u pogledu povjerenja u pravosuđe BiH, a CIK-u poručili da postupi prema sudskoj odluci.

"U protivnom, svaka druga varijanta otvara prostor da tražimo odgovornost CIK-a i smjenu", izjavio je Nermin Nikšić.