BiH
0

SDP neće podržati predloženu prodaju Energoinvesta

FENA
SDPBiH se protivi najavljenoj privatizaciji "Energoinvesta" jer je to preduzeće nacionalno blago Bosne i Hercegovine i najsnažniji motor razvoja koji je ova zemlja ikad imala.

"Mujezinovićeva vlada bi trebala konačno utvrditi imovinu Energoinvesta i zaštititi i državnu imovinu i radnike. SDP želi upoznati javnost da će iskoristiti sva demokratska sredstva da spriječi ovakve radnje vlasti te ukoliko to ne bude dovoljno, nakon izbora i formiranja nove vlade sa SDP-om na čelu, sigurno izvršiti njihovu reviziju", saopćio je danas SDP.

Odluka o prodaji ključnih bh. preduzeća, kao što su "Energoinvest" i "Bosnalijek", u trenutku najveće svjetske ekonomske krize, nakon što su za krpljenje administrativnih rupa na neprihvaljiv način dobili kredit od MMF-a, najbolji je pokazatelj odnosa vladajuće koalicije prema imovini koju su stjecale generacije Bosanaca i Hercegovaca, navodi se u saopćenju.

"Umjesto nastavka politike pokrivanja budžetskog deficita rasprodajom narodnog blaga, vlada Mustafe Mujezinovića je očigledno izabrala put njegovog prethodnika na tom mjestu koji je zemlju poveo u dužničko ropstvo. Prije bilo kakve diskusije o budućnosti 'Energoinvesta', Vlada FBiH bi trebala raditi svoj posao i utvrditi šta je bilo s 'Energoinvestovim' udjelom u JANAF-u, pumpama i terminalima u Hrvatskoj, potraživanjima u inostranstvu, istraživanjima o naftnim zalihama u BiH i ukupnoj pasivnoj podbilansi. Ova vlast mora bh. javnosti predočiti činjenice o 'Energoinvestu' i njegovom poslovanju. Tek nakon toga bit će moguće provesti privatizaciju, u skladu s politikom privatizacije koju je usvojio Parlament Federacije BiH 2008. godine, uz međunarodnu javnu licitaciju pred televizijskim kamerama", navodi se u saopćenju.

Ističe se da će privatizaciju "Energoinvesta", u skladu s donesenom politikom, morati odobriti Parlament FBiH jer je riječ o strateškom resursu ove zemlje.