Neće u matematičku koaliciju
0

SDP ne odustaje od predsjedavajućeg Vijeća ministara

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija ponovio je danas stav svoje stranke da u BiH treba da bude stvorena programska vladajuća koalicija i da SDP-u treba da pripadne mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Lagumdžija vjeruje da do konstitutivne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 30. novembra, ima dovoljno vremena za formiranje parlamentarne većine.

"Mislim da će jučerašnji izvještaj Evropske komisije biti dovoljno alarmantan za sve političke aktere da se uozbilje", rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu ističući da SDP ne želi da učestvuje ni u kakvoj vladajućoj koaliciji na nivou BiH koja neće biti programska.

Konstatujući da je moguće napraviti matematičku koaliciju u BiH, lider SDP-a je poručio da ova stranka neće biti u njoj.

"U tom slučaju, SDP će preuzeti odgovornost tamo gdje može s onima koji imaju spremnost da radimo zajedno", rekao je Lagumdžija koji nije mogao reći da li će se i kada sastati sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Lagumdžija: Radi se o političkoj i volji građana

On je naveo da SDP-u pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH samo na jasno napravljenom programu, koji treba da odgovori na probleme definisane u izvještaju Evropske komisije.
Komentarišući insistiranje hrvatskih političkih stranaka da njihovom kandidatu treba da pripadne mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, Lagumdžija je istakao da  nije riječ  o kvalitetima kandidata, već o političkoj i volji građana.

"Ne možete očekivati da SDP da mandat nekome ko je dobio tri puta manje glasova", istakao je Lagumdžija, dodajući da je SDP dobio najviše srpskih glasova u Federaciji BiH,  najviše bošnjačkih glasova u Republici Srpskoj i najviše hrvatskih tamo gdje Hrvati nisu većina.

Lozančić: Predsjedavajući Vijeća ministara treba biti iz HDZ-a

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić izjavio je danas u Sarajevu da u ovoj stranci smatraju da predsjedavajući Vijeća ministara BiH u narednom mandatnom periodu treba da bude iz hrvatskog naroda i ove stranke.

"Smatramo da HDZ BiH ima najveći izborni legitimitet unutar hrvatskog naroda i smatramo da bi ta pozicija trebalo da pripadne njenom predstavniku", rekao je Lozančić novinarima.

Navodeći da HDZ BiH ovih dana razgovara sa mnogim političkim strankama, Lozančić je istakao da su razgovori intenzivirani sa HDZ-om 1990.

"Sa HDZ-om 1990 postignut je načelan dogovor da do petka delegacije obje stranke rade na izradi i usvajanju zajedničke platforme", rekao je Lozančić, najavljujući da bi taj dan platforma trebalo da bude predstavljena javnosti.

On nije želio da objelodani detalje zajedničke platforme na kojoj rade delegacije dvije stranke.