BiH
7

SDP: Korupcijom protiv znanja i nauke

FENA
Nakon što su, na nezakonit način, bez konkursne procedure, imenovani prorektori Univerziteta u Sarajevu i uspostavljeni odnosi koji isključuju akademski dijalog i razvoj naučnoistraživačkog rada, ovaj univerzitet se istakao kao jedini univerzitet u FBiH koji je odbio provesti javnu raspravu o korupciji u visokom obrazovanju.

Ovo je navedeno u saopćenju pristiglom iz KO SDPBiH Sarajevo u kojem pojašnjavaju da je, u okviru aktivnosti i kompetencija, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke otvorilo kampanju strateške borbe protiv korupcije na univerzitetima.

"Cilj projekta je stvaranje instrumenata i provođenje efikasnih aktivnosti u prevenciji i suzbijanju korupcije na visokoobrazovnim ustanovama. Ove aktivnosti Ministarstva podržali su svi javni i privatni univerziteti u FBiH, izuzev Univerziteta u Sarajevu, koji je odbio da provede javnu raspravu. Na taj je način samopostavljeni Rektorat Univerziteta dao nove indicije za osnovanost sumnji u korumpiranost nelegalno uspostavljenog menadžmenta Univerziteta", navedeno je u saopćenju.

Podsjećaju na brojne afere koje su potresale ovu instituciju, počevši od seksualnih skandala, do nelegalnih izbora profesora.

"Za jedan od takvih izbora vezuje se i ime novopostavljenog prorektora za međunarodnu saradnju, koji je na osnovu magistarske radnje izabran u zvanje redovnog profesora. Toliko najavljivana borba protiv korupcije od premijera nove parlamentarne većine u Skupštini Kantona Sarajevo završila je, kakvog li apsurda, podrškom novog ministra Damira Marjanovića otkazivanju saradnje Univerziteta u sistemskoj borbi protiv korupcije", stoji u saopćenju.

SDPBiH smatra da je borba protiv korupcije u visokom obrazovanju, temelj borbe za zakonitost rada institucija države i ozdravljenje društva u cjelini.

"Koruptivni način rada u obrazovanju, posebno visokom, predstavlja jak impuls širenju korupcije u cijelom društvu, tako da provođenje antikoruptivnih aktivnosti na univerzitetima mora biti prioritetna zadaća svih visokoškolskih institucija. Odbijanje Univerziteta u Sarajevu da sarađuje u tom procesu, upućuje na sigurnu tendenciju razvoja koruptivnih odnosa u visokom obrazovanju, ali i predstavlja jasan pokazatelj da Vlada Suada Zeljkovića nema namjeru suprotstavljati se ovom zlu, niti bilo šta učiniti u sprječavanju daljeg razaranja tkiva bosanskohercegovačkog društva", navedeno je u saopćenju.