BiH
12

SDP: Koga Vlada FBiH želi prisluškivati, da li se radi o građanima ili opoziciji

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U povodu Prijedloga Budžeta Vlade Federacije BiH, u centrali Socijaldemokratske partije BiH održana je press konferencija na kojoj su se novinarima obratili Elvir Karajbić, šef kluba zastupnika SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Aner Žuljević, delegat SDP BiH u Domu naroda FBiH.

Prema riječima Elvira Karajbića, u Prijedlogu Budžeta FBiH za 2016. godinu za provođenje antikorupcionih zakona opet nisu predviđena dovoljna finansijska sredstva za funkcionisanje posebnih odjela Tužilaštva i Vrhovnog suda.

"Vlada FBiH na budžetske zahtjeve Vrhovnog suda FBiH nije odgovorila pozitivno, odnosno, čak je i planirala smanjenje broja uposlenih u ovom Sudu za 11 izvršilaca. Također, Vlada FBiH i u federalnom Tužilaštvu planira smanjenje broja zaposlenika za devet, što je jako zabrinjavajuće. Ovim Vlada FBiH direktno krši Zakone o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala. Očekivali smo da će nam određene političke stranke praviti probleme prilikom donošenja seta antikorupcionih zakona, ali nismo očekivali da Vlada bude ta koja neće poštovati ove zakone", rekao je Karajbić.

Dodaje da je s druge strane Vlada povećala finansijska sredstva u Budžetu u kojima direktnu moć njihove raspodjele ima ministar, odnosno pojedinac, što znači da će ministri imati priliku dijeliti finansijska sredstva prema njihovoj želji, što je netransparentno trošenje budžetskih sredstava građana FBiH.

On je istakao da informacija o tome kako će dio sredstava Budžeta Vlada FBiH trošiti po svom Programu, predstavlja dodatnu netransparentnost.

Aner Žuljević smatra da je prekršen Poslovnik o radu Doma naroda Parlamenta FBiH, jer je Prijedlog Budžeta dostavljen šest dana prije sjednice Doma naroda, dok Pravilnik nalaže da dokumenti budu dostavljeni deset dana ranije.

„Nastavlja se neodgovorna i amaterska praksa Vlade FBiH u dostavljanju dokumenata članovima Doma naroda, jer, faktički, delegati do sjednice zakazane za 17. decembar, nemaju vremena za dostavljanje amandmana na Budžet. Mi smo ranije, radi ovakve prakse, slali apelacije nadležnim sudovima, a nadamo se da će sudovi donijeti odluke kojima će zaustaviti javašluk Vlade FBiH sa Fadilom Novalićem na čelu. Prijedlog Budžeta za 2016. je napravljen tako da se izašlo u susret rukovodiocima Domova, koji će samostalno raspolagati finansijskim sredstvima, ali se izašlo u susret i Predsjedniku FBiH, kome su izdaci povećani za 300.000 KM, a sa druge strane, govori se kako je Budžet u finansijskoj dubiozi", kazao je Žuljević.

Žuljević je rekao da je najviše zabrinjavajuće što je Vlada FBiH namijenila milion KM za rad Federalne uprave policije za posebne sigurnosne namjere, odnosno za nabavku nove opreme za priskluškivanje, iako FUP već raspolaže sa takvom opremom.

"Zato postavljamo pitanje koga to Vlada želi prisluškivati i da li se tu radi o prisluškivanju građana ili opozicije? Zato očekujemo jasan odgovor po ovom pitanju", zaključio je Žuljević.