BiH
0

SDP: Jablanica će osim po janjetini biti poznata i po industriji i sportu

Klix.ba
"Uprkos ogromnom rudnom i prirodnom bogatstvu, te velikim razvojnim potencijalima, u proteklim godinama Jablanica je poznata samo po dobroj pečenoj janjetini i slučaju radnika Granita koji su godinama gladovali tražeći svoja prava", poručuje čovjek koji to želi promijeniti, Semiz Čilić, SDP-ov kandidat za načelnika općine.

Tek nakon što je njegov stranački kolega Amer Zagorčić došao na mjesto ministra privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, Granit je nakon godina muke osovljen na noge. Pokrenuta mu je proizvodnja i radnici sebi zarađuju plate.

Kao što su uradili s Granitom, tako Semiz Čilić želi čitavu Jablanicu osoviti na noge i od mjesta sa dobrom janjetinom, napraviti grad industrije, kulture i sporta.

Bez apstraktnih političkih poruka, Čilić iznosi plan: "Napravit ćemo privredne zone da se može ulagati u Jablanicu, formirati agenciju za razvoj investicija čiji će zaposlenici ići od vrata do vrata potencijalnim investitorima, ambasadama i nadležnim institucijama, nuditi jaku sirovinsku osnovu ulagačima i tražiti da se u Jablanici napravi posla."

"Brendirat ćemo naš grad i razviti mu kulturu. Jablanički su najbolji klesari i radnici u kamenu, poručuje Semiz. Formirat će likovnu koloniju u kojoj će umjetnici raditi s kamenom, tako podići cijenu jablaničkog majstora klesara", tvrdi SDP-ov kandidat.

Čilić želi afirmisati Jablanicu kao grad sporta. Ta mala sredina je dala velike fudbalere Vahida Halilhodžića, Hasana Salihamidžića, mladog Senada Lulića, NBA košarkaša Mirzu Teletovića i brojne druge.

"Kad izgradimo sportsku dvoranu, napravit ćemo muzej sporta, u njega staviti dres Netsa, našeg Mirze Teletovića i pitati ga da napravi školu košarke u Jablanici, kao što je Dejan Bodiroga uradio za Trebinje. Jablanica ima šansu popraviti međuljudske odnose – zajedničkim radom stanovnika stvoriti atmosferu rada i napretka. Ljudi kažu – gladni smo hljeba. Imamo granita, vrijedi Jablanicu u zlatu. Samo se moramo organizovati", poručio je kandidat za načelnika opštine Jablanica, SDP-ov Semiz Čilić.