Predizborna kampanja
0

SDP i SDA u Gračanici ratuju grafitima

Piše: D. Brkić
Nusret Helić, aktuelni načelnik Općine Gračanica, kandidat je SDP-a za tu funkciju i na ovogodišnjim oktobarskim izborima. Nasuprot njega SDA je kandidovala Hazima Vikala, nekadašnjeg premijera Tuzlanskog kantona, koji se vraća u politiku nakon što je 2006. godine osuđen na četiri mjeseca zatvora za zaloupotrebu položaja ili ovlasti. Zanimljivo, Vikalo u zatvoru nije bio ni dana, a tadašnja predsjednica F BiH Borjana Krišto ga je 22. decembra 2009. godine u potpunosti oslobodila.

Ovaj dvojac, Helić, koji je osam godina u fotelji načelnika, i Vikalo, koji je u vrijeme rata u BiH bio prvi čovjek Gračanice, vodit će ljutu bitku za četverogodišnji mandat. Njihove pristalice su već započele "mali rat" grafitima i saopćenjima. Posljednji grafit je nedavno osvanuo u samom centru Gračanice, a ispisano je: "Daso Staljine". Grafit je upućen Heliću, čiji je nadimak Daso.

Ljute bitke za četverogodišnje mandate vodit će se i u drugim gradovima Tuzlanskog kantona, a ponajviše u Tuzli, gdje se za povjerenje birača nadmeću Jasmin Imamović, Zlatko Berbić, Fikret Selman i Adi Rifatbegović.