BiH
3

SDP i SBiH traže vanrednu sjednicu Predstavničkog doma zbog slučaja Budimir

FENA
Šefovi poslaničkih klubova SDP-a i Stranke za BiH Jasenko Selimović i Omer Vatrić predložili su održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH radi rasprave o funkcioniranju vlasti u Federaciji BiH posebno nakon hapšenja predsjednika Federacije Živka Budimira.

"Najmanje još dvadeset dana Budimir će biti spriječen da obavlja svoju funkciju pošto mu je određen jednomjesečni pritvor. Mi bismo morali poraditi na očuvanju institucija i Ustava FBiH i da federalne institucije funkcionišu normalno. Predlažem da se danas po hitnoj proceduri održi sastanak Ustavnopravne komisije i kada komisija završi svoj posao da odmah zasjeda Predstavnički dom", rekao je Selimović na današnjoj redovnoj sjednici ovog doma.

Vatrić je predložio da se vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH održi i povodom stanja robnih rezervi u Federaciji.

Poslanici će se o ovim prijedlozima očitovati kasnije.

Današnjoj redovnoj sjednici prisustvuje 76 od ukupno 98 poslanika.

Predstavnički dom treba da se izjasni o Prijedlogu ovogodišnjeg finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, zatim o zaduživanju sekretara oba doma Parlamenta FBiH da pripreme tekst odluke o Zajedničkoj službi Parlamenta FBiH, a na dnevnom redu je tačka označena kao - izbori i imenovanja.

Nakon završetka jutros započete sjednice, Predstavnički dom bi trebao da nastavi zasjedanje novom, 20. redovnom sjednicom čijim dnevnim redom je predviđeno razmatranje 23 tačke.

Između ostalih, poslanici će po hitnom postupku razmatrati prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lizingu, Zakona o mikrokreditnim organizacijama, Zakona o bankama, Zakona o cestama te Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti u Federaciji BiH.

Predloženi su na razmatranje i usvajanje i zakoni o električnoj energiji, zaštiti prirode i stočarstvu, o poljoprivrednim savjetodavnim službama.

Zbog obimnog dnevnog reda predviđeno je dvodnevno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.