BiH
30

SDP danas bez odluke o kandidatu za Predsjedništvo BiH, nekoliko imena u opticaju

Piše: E. G.
Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH (SDP) na današnjoj sjednici je odlučivao o izbornim listama te sranke, kao i o kandidatu ili kandidatkinji za člana Predsjedništva BiH. Međutim, kako je za Klix.ba kazao Svetozar Pudarić, predsjednik Glavnog odbora, u vezi s kandidatom za Predsjedništvo u narednim danima će biti obavljene dodatne konsultacije, tako da danas nije donesena konačna odluka.

Glavni odbor je danas usvojio i niz stranačkih dokumenata vezanih za opće izbore, što uključuje Osnove izborne strategije, programske i akcione dokumente, kao i liste kandidata za kantonalne, federalni i državni nivo vlasti.

"SDP izlazi na izbore sa kandidatima na svim nivoima vlasti i u svim izbornim jedinicama, sa kandidatima svih nacionalnosti. Kada je u pitanju kandidat ili kandidatkinja za Predsjedništvo BiH, Glavni odbor je donio odluku da ćemo imati kandidata, odnosno kandidatkinju, ali smo odlučili da su u vezi s tim potrebne i dodatne konsultacije na nivou Predsjedništva SDP-a BiH u ovih narednih nekoliko dana", kazao je Pudarić.

On nije htio govoriti o imenima, niti o tome hoće li SDP imati kandidata, odnosno kandidatkinju za bošnjačkog ili hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Predsjedništvo SDP-a je dobilo zadaću od GO da provede konsultacije, da se odabere kandidat koji je prepoznatljiv SDP-ovski, mogu vam reći da se kandidat ili kandidatkinja već nalazi na listama SDP-a koje su danas usvojene, nije niko ko je van kandidatskog kruga ovih ukupno 593 kandidata. Predsjedništvo je dobilo zadatak da između više osoba odabere onog kandidata ili kandidatkinju, koji ili koja ima realne šanse da bude izabran ili izabrana", kazao je Pudarić.

U javnosti se do sada govorilo o Lidiji Korać kao mogućoj kandidatkinji SDP-a za hrvatskog člana Predsjedništva, ali se od toga navodno odustalo, pa će SDP najvjerovatnije imati kandidata iz reda Bošnjaka. Ime koje se spominjalo je Denis Bećirović, sadašnji zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali i Nermin Nikšić, aktuelni premijer FBiH.