Zlatko Lagumdžija u Nedjeljom u 2
0

VIDEO / "SDP će sarađivati samo s onima koji će povući BiH iz blata"

Sarajevo-x.com
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Lider Socijaldemokratske partije BiH, Zlatko Lagumdžija, u emisiji Nedjeljom u 2 na Hrvatskoj televiziji izjavio je da će, u procesu formiranja vlasti u našoj zemlji, pokušati okupiti što više političkih snaga za izlazak BiH iz krize.

Voditelja emisije Aleksandra Stankovića zanimalo je zanemaruje li se legitimitet hrvatskih glasova eventualnim isključivanjem dva HDZ-a iz vlasti, na što je Lagumdžija kazao da određeni legitimitet u tom smislu imaju i HSP i NS Radom za boljitak, ali i sam SDP.

"HDZ BiH je dobio oko 45 posto hrvatskih glasova, a ostale hrvatske stranke, uključujući tu i SDP, dobili su preostale glasove Hrvata", kazao je Lagumdžija i dodao:

"Cilj SDP-a je pomiriti nacionalno i građansko u BiH. Trenutno imamo situaciju da nisu svi građani jednakopravni na svakom dijelu BiH. Međutim, to se ne može postići davanjem ekskluziviteta određenim narodima na određenoj teritoriji, već upravo reformom Ustava BiH".

Dodao je Lagumdžija u vezi s tim i kako je put BiH ka EU i NATO-u kapitalan za sve narode i građane u BiH, te napomenuo kako je došlo vrijeme da se političke snage u BiH okupe oko evropskih vrijednosti, kao što su antifašizam, zajednička društva, borba protiv ksenofobije...

Stanković je potom iznio opasku da je HSP na kalendarima imao slogan "Za dom spremni", što i nije baš u duhu antifašizma, na što je Lagumdžija odgovorio da u platformi koju je SDP usaglasio sa SDA, HSP, i NS Radom za boljitak, nije tretirano to pitanje, već pitanja poput obračuna s kriminalom i korupcijom.

"Mi ćemo ići u vlast samo sa strankama koje su spremne povući BiH iz blata, a nikako ne želimo ponoviti prethodne četiri godine", rekao je Lagumdžija.

Naveo je i kako pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije ključna te dodao kako očekuje da vlast u BiH bude formirana u narednih mjesec dana.

On je također istakao kako predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović pri razgovorima i rješavanju pitanja u regionu, pa i u BiH, moraju uključiti i trećeg partnera - Bosnu i Hercegovinu. U suprotnom, naveo je Lagumdžija, mogu blago rečeno doći u situaciju da se udalje i od dobre namjere.