Počela borba za pozicije
0

SDP će Lagumdžiju predložiti za državnog premijera

SRNA
SDP BiH će za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH predložiti svog lidera Zlatka Lagumdžiju, izjavio je danas u Sarajevu potpredsjednik SDP-a i šef stranačkog Izbornog štaba Damir Hadžić.

Hadžić je istakao da zakonom nije predviđena nacionalna rotacija na mjestu predsjedavajućeg, iako se, prema nepisanom pravilu, pretpostavljalo da će novi predsjedavajući Vijeća ministara biti Hrvat.

Prema Hadžićevim riječima, SDP je spreman  da o formiranju vlasti na kantonalnom, entitetskom i nivou BiH razgovara sa svima koji neće dovoditi u pitanje ovlaštenja, nadležnosti i samu BiH, odnosno sa svima koji su voljom građana stekli legitimitet na izborima.

Potpredsjednik SDP-a ostavio je otvorenu mogućnost da ova stranka o formiranju vlasti pregovara sa SNSD-om i HDZ-om BiH.

Hadžić je na konferenciji za novinare istakao da je SDP ispunio sve svoje izborne ciljeve, odnosno da je kandidat ove stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić ubjedljivo pobijedio.

"Enes Suljkanović novi je potpredsjednik Republike Srpske", rekao je Hadžić dodavši da će SDP sa devet poslanika biti najjača partija u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On je naveo da bi SDP u Parlamentu Federacije BiH, na osnovu sadašnjih podataka, trebalo da ima 28 poslanika, ali da postoje indicije da bi mogao imati i 30 poslanika.
"Pobjednici smo i u pet kantona, i to u najmnogoljudnijima – Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom i Sarajevskom", dodao je Hadžić.

U Narednoj skupštini RS SDP očekuje tri sigurna mandata, a Hadžić je najavio mogućnost i četvrtog poslaničkog mjesta nakon brojanja glasova iz inostranstva.