BiH
0

SDP BiH: Zašto SDA i SBiH opstruiraju gradnju i legalizaciju zgrade Turske ambasade

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je već dva puta uputila inicijativu Stranci demokratske akcije (SDA) i Stranci za BiH (SBiH) u Gradskom Vijeću da se odmah donese izmjena regulacionog plana koja se odnosi na zgradu Turske ambasade na Vilsonovom šetalištu, saopćeno je u nedjelju iz SDP-a BiH.

U saopćenju se navodi da predstavnici ove dvije političke partije u Gradu Sarajevu već dvije sedmice odbijaju da se ova inicijativa sprovede bez ikakvog obrazloženja. SDP je u cilju što boljeg informisanja javnosti pozivao ove, vladajuće stranke u Gradu Sarajevu, da se javno suoče sa predstavnicima SDP-a u debati na bilo kojem mediju.

Međutim, navodi se u saopćenju, SDA i SBiH dva puta nisu se smjeli suočiti s predstavnicima SDP-a u tv-emisiji, niti su spremni obavijestiti javnost o razlogu odbijanja ove inicijative.

"Umjesto toga oni su pod plaštom brige za odnose sa prijateljskom Republikom Turskom pokušali omogućiti grupi privatnih investitora da nezakonito promijene namjenu i povećaju spratnost svojih poslovnih objekata. Jedan od njih, vidljiv svim građanima, nalazi se u neposrednoj blizini Parlamenta BiH uz sami Muzej Revolucije, a već ima nedozvoljenu visinu, gabarite i spratnost", navodi se u saopćenju.

"Pošto javnost i SDP nisu dobili odgovor na našu inicijativu za legalizaciju zgrade Turske ambasade, možemo samo pretpostaviti da Gradska vlast još uvijek želi da iskoristi ovaj problem kao plašt za legalizaciju 90.000 m2 nelegalnog poslovnog prostora. Još jednom im poručujemo da SDP neće ni pod kojim uslovima pristati na vezivanje prijateljske Turske i političko-privatnih krugova koji žele dodatni profit mimo svih važećih zakona ove države na uštrb jedine preostale zelene oaze u Sarajevu", navodi se u saopćenju SDP-a BiH.