BiH
0

SDP BiH: Zahtjevi HDZ-a najveća prepreka formiranju vlasti

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) podržalo je u potpunosti dosadašnje aktivnosti i stavove predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije tokom pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH.

Stav SDP-a o formiranju vlasti u BiH ostao je nepromijenjen, podsjetilo je Predsjedništvo ove stranke na današnjoj sjednici. Vlast treba biti formirana u skladu s rezultatima izbora i preciznim slovom Ustava i Zakona uz prioritetno usaglašavanje programskih načela.

"SDP je u dosadašnjim razgovorima pokazao i odgovornost i spremnost na dogovor. Odsustvo želje za dogovorom te nerealni maksimalistički zahtjevi i ultimatumi dva HDZ-a predstavljaju najveću prepreku za formiranje vlasti u našoj zemlji i ubrzavanje puta ka EU i NATO-u", zaključilo je Predsjedništvo SDP-a.

Predsjedništvo SDP-a podržalo je i politički dogovor o korištenju 96 miliona eura IPA fondova uz uvjerenje da će i Evropska unija podržati predložena i usaglašena rješenja političkih lidera u BiH, saopćeno je iz Centra za informisanje SDPBiH.