BiH
0

SDP BiH za izgradnju turske ambasade, ali ne na uštrb zelenih površina

FENA
Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) saopćila je u subotu kako će izgradnja ambasade Republike Turske u Sarajevu i drugih prijateljskih zemalja uvijek imati podršku ove stranke, ali ne na uštrb zelenih površina.

Iz SDP-a, naime, naglašavaju kako neće dozvoliti da se izgradnja ambasada u Vilsonovom šetalištu iskoristi kao paravan za uništavanje jednog od rijetkih mjesta gdje građani mogu provesti slobodno vrijeme.

U stranci tvrde da je istinski razlog pritiska na njih legalizacija bespravne izgradnje drugih objekata poslovne-stambene prirode, a kojima bi se dozvolilo da povećavaju spratnost, gabarite i namjenu izmjenama regulacionog plana, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo.

Takvim bi se promjenama na uštrb jedine preostale zelene oaze u Sarajevu omogućio veliki profit probranim investitorima.

SDP odbija sve dezinformacije iznesene u proteklih nekoliko dana putem odabranih medija, kojima je cilj prikazati građanstvu kako je ova stranka protiv izgradnje diplomatskih predstavništava na području Vilsonovog šetališta.

Ova stranka podsjeća da je regulacioni plan na osnovu kojeg se mogu graditi objekti na pomenutom području, poslije javne rasprave usvojen 2003. godine. Na osnovu njega svi objekti diplomatskih predstavništava mogli su se i mogu graditi bez ikakve smetnje.

U međuvremenu, izgrađen je samo objekt namijenjen ambasadi Republike Turske.

Sada se, tvrde u SDP-u, putem izmjena regulacionog plana želi omogućiti biranim pojedincima da izgradnjom stambeno-poslovnih objekata ostvare ekstra profit na uštrb najveće zelene površine u gradu Sarajevu.

Socijaldemokratska partija BiH pozvala je SDA i Stranku za BiH da se odmah donese odluka o potrebnoj izmjeni regulacionog plana koji se odnosi na diplomatska predstavništva, a posebno na ambasadu prijateljske Republike Turske.