BiH
426

SDP BiH traži od Fadila Novalića da odmah podnese ostavku i izvini se građanima FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon izjave da se štrajkači glađu u tuzlanskoj fabrici TTU "pošto nisu imali platu 15 godina mogu strpiti jos mjesec ili dva" Novalić jednostavno više ne može obavljati bilo kakvu javnu poziciju, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Socijaldemokratska partija BiH traži od Fadila Novalića da odmah podnese ostavku na poziciju premijera FBiH, te da uputi izvinjenje svim građanima FBiH.

"Ovakvim istupom Novalić je potvrdio kontinuitet ponižavanja, omalovažavanja i vrijeđanja radnika i radničke klase u FBiH, za koju on očito misli kako zaslužuje samo milostinju i ništa više od toga. Takva osoba ne može obavljati bilo kakvu javnu funkciju. Ukoliko to Novalić ne želi uraditi, tražimo od Bakira Izetbegovića i njegove SDA da ukloni Novalića sa ove pozicije, jer se on ponaša kao stečajni upravnik FBiH a ne njen premijer. U suprotnom valjda će onda svima biti jasno kako Novalić zapravo samo provodi politiku svoje stranke", piše u saopćenju.

Kako kažu, u vezi sa neistinama i konstrukcijama koje je Novalić izgovorio oko pljačke FDS, koju je proveo, poručuju mu da ako je već sve tako čisto i zakonito kao što tvrdi da onda podrži održavanje vanredne sjednice Parlamenta FBiH na kojoj bi se o ovoj temi trebalo govoriti.

"Ta sjednica je prema Poslovniku Parlamenta morala biti održana do danas, ali je koalicija SDA-SBB i HDZ to onemogućila. Laž je da je Vlada u prošlom mandatu, koju je vodio SDP, donijela odluku o prodaji FDS. Istina je da je Vlada koju je vodio SDP pokušala zaustaviti kriminal u ovoj firmi, o čemu svjedoče desetine krivičnih prijava koje su podnijete u vezi toga", navode iz SDP-a BiH.

Dodaju da za razliku od Novalića, koji očito mrzi radnike, oni u SDP-u su u prošlom mandatu usvojili Zakon o reviziji privatizacije i Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine, kako bi se makar malo pravde osiguralo prije svega za stotine hiljada opljačkanih radnika.

"Provedbu ovih zakona Novalićeva Vlada i njegova SDA blokiraju od prvog dana od kako su došli na vlast. Vladavina zakona će kad tad zavladati u BiH, a privatna država koju SDA pravi za svoju kliku izgubit će bitku sa pravnom državom za koju se bori i zalaže SDP BiH", zaključuju iz SDP BiH.